El Festival DiVers apropa la poesia als carrers en el seu dia central

594

La plaça de la Vila ha estat l’epicentre, durant tot el matí, de la celebració del Festival DiVers, que ha pres forma de mercat i ha convidat autors a recitar poesia de diferents temàtiques, tot plegat amb la intenció de posar en valor un gènere literari que poc a poc segueix creixent. Durant tres hores, l’escenari ha vist passar vuit autors que, en forma de vers, han parlat de les seves obres i les han unit a la proposta de ser presents, també, en les parades del mercat de La Vila.

El recital ha estat protagonitzat per Rosa Martínez, Andrea Moreno, Andoni Alcázar, Jordi Solé, Pompili Piris, Jordi Julià, Jaume Torrent, Lluís Bosch i Lola Casas, uns autors que han recitat i explicat part de la seva obra. En un format de presentacions ràpides, tots ells han pogut adreçar-se als assistents, curiosos i veïns.

Dos d’ells, martorellencs, han coincidit a exposar que l’atreviment d’omplir el mercat i els carrers de poesia és molt encertat. Rosa Martínez és l’autora de El refugio de los sentidos i avui ha tornat a Martorell, on va créixer i va estudiar-hi per a presentar-lo. L’autora ha dit que “em fa molta il·lusió, han vingut amigues de l’escola i estic molt contenta” i ha confiat a tornar a repetir l’experiència.

Rosa Martínez, autora local

Andoni Alcazar ha escrit Mar de estrellas, un poemari nascut de la seva experiència a Twitter, i ha parlat del mercat de poesia com “un format molt dinàmic que és més còmode per al qui presenta”.

Andoni Alcazar, autor local

El Festival DiVers se celebra coincidint en els dies de la Setmana del Refugi Antiaeri. Per això, i aprofitant que el refugi martorellenc se situa a la mateixa plaça de la Vila, Jordi Julià ha recitat un recull de poemes de guerra. En aquest sentit ha dit que “no solem parlar de poesia de guerra, encara està oculta i he intentar fer un recorregut de temes i motius per entendre els poetes” i ha definit com a “corprenedora” la sensació de recitar poesia de guerra després de conèixer el refugi de Martorell.

Jordi Julià, participant DiVers

Uns metres més enllà, i com a colofó del matí de poesia a La Vila, l’Escola de Música ha acollit un vermut de versos en què Nu Miret (veu) i David Pradas (piano) han interpretat una vintena de peces del poemari La temptació del vol, de l’autora Rosa Fabregat. La lleidatana va guanyar el Premi Vila l’any 1978, convertint-se en la segona dona a fer-ho, i avui ha estat present a Ca Nicolau per viure en directe com sonaven.

Un dels autors locals que ha participat en edicions anteriors i que enguany té versos en diferents ubicacions de Martorell, Ricard Garcia, s’ha mostrat optimista pel que fa al festival. “Treure la poesia al carrer va molt bé i posar poemes a les parades és maco, potser és un punt d’entrada per gent que probablement no ha parat atenció a la poesia”, ha reblat.

Ricard Garcia, autor local

La jornada de dissabte es tancarà amb la sessió ‘Viu el Premi Vila de Martorell’, (Escola de Música, 18.00h) amb poetes guanyadors del certamen com Imanol Ulacia, Joan Manuel Homar, Andrea Montoya, Júlia Folqué i Eva Arias, amb Daniel Vidal al piano. Seguidament, a partir de les 20.00h, se celebrarà un concert de cançó amb Rafael Quirant i Jesabel Esbrí Rodríguez.