El martorellenc Jesús Lana guanya el 18è Premi de Narrativa El lector de l’Odissea

981

Jesús Lana ha guanyat el Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea dotat amb 10.000 euros i la publicació de l’obra per RBA-La Magrana. El martorellenc ha aconseguit el guardó per la seva primera novel·la La germana gran, que s’ha imposat als altres 33 originals que s’havien presentat a la present convocatòria. El premi es va lliurar divendres passat a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès.

La germana gran explica, segon l’autor, “la història d’una jove turista americana que fuig de Kentucky (EUA) i viatja a Barcelona per tal de buscar les arrels de la seva àvia catalana. Només arribar-hi li roben una relíquia familiar. Sola i perduda a la ciutat, coneix un periodista a l’atur que s’ofereix a ajudar-la en la recerca. De seguida, però, començarà a descobrir-se que ni tot ni tothom és ben bé el que sembla”. A la novel·la, “es barregen aspectes tan diferents com les relacions familiars, les ambicions personals o la venjança. Molts sentiments en una mateixa trama que faran al lector sentir-se identificat”, diu.

Sobre l’autor

Jesús Lana va néixer a Martorell l’any 1966, on ha viscut tots aquests cinquanta anys, però no ha començat a escriure fins ben entrats els quaranta. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i Actuari d’Assegurances per la Universitat de Barcelona.

L’any 2012 decideix passar dels números a les lletres. “Mai m’havia passat pel cap escriure”, diu, “però la vida dóna voltes estranyes i, en un moment en què no sabia ben bé cap a on tirar, la meva família em va animar a apuntar-me a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès”, on va ser-hi durant quatre anys. A partir d’aquí comença a publicar articles al setmanari local L’Informador; més endavant, es converteix també en col·laborador habitual del mitjà digital cultural Catorze.

Premi El Lector de l’Odissea

El Premi de Narrativa El Lector de l’Odissea ha premiat fins ara quinze obres literàries, entre les que destaquen Un cop morta, de Laura Tejada, El temps de cada cosa, de Raquel Ricart, La ciutat dels àngels, d’Albert Mas-Griera, L’alè del búfal a l’hivern, de Neus Canyelles, que també va ser finalista del Premi Llibreter, Disseccions de Jordi de Manuel, Olives picants d’Anna Monreal o El cos deshabitat, d’Esperança Camps.

Durant quinze anys s’ha triat l’obra guanyadora tenint en compte la participació de cent persones que llegeixen i seleccionen les obres, destacant així pel seu caràcter participatiu. Hi ha un altre aspecte que reforça el caràcter democràtic del certamen: l’aportació econòmica que fan els lectors, els quals participen en 3.000 dels 10.000 euros que s’atorguen a l’autor de l’obra guanyadora. La quantitat restant de la dotació és aportada per RBA-La Magrana i l’Ajuntament de Vilafranca. El certamen també rep la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.