El mercat, eix vertebrador del desenvolupament urbà de Martorell durant 10 segles

889

Martorell se suma a la commemoració de les Jornades del Patrimoni Europeu a través de l’exposició Martorell: 10 segles de mercat, organitzada pel Centre d’Estudis Martorellencs i l’Ajuntament de Martorell. La mostra s’ha inaugurat aquesta tarda, a la Farmàcia Bujons, amb una visita guiada a càrrec del vicepresident del CEM, Alfred Mauri. Hi ha assistit el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, i la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera.

Els plafons de l’exposició expliquen com un document del 1032 esmenta per primer cop Martorell i, més concretament, el seu mercat (Forum Martorelio) situat a prop de l’església de Santa Maria i al peu del castell de Rosanes. “Tot apunta, doncs, que Martorell neix al segle XI, a peu de camí i en el context de creació de mercats que trobem a la Catalunya d’aquell segle”, ha dit el vicepresident del CEM, Alfred Mauri. No se sap si el seu origen es troba en l’espontaneïtat, afavorida per la cruïlla de camins o en la voluntat dels senyors de Castellvell de Rosanes.

El mercat esdevé l’eix vertebrador del desenvolupament urbà. “Martorell anirà creixent de forma allargassada primer, en successives expansions cap al Pont del Diable, i començarà a eixamplar-se, al segle XIX, amb la formació del carrer del Mur, el barri de la Mina i el de Rosanes”, ha afirmat.

És a l’actual plaça de la Vila “on es veu el condicionament de l’estructura urbana a la funció de mercat. Una plaça en forma de fus, singular, un eixamplament del camí. Protegida per les muralles i amb porxos per aixoplugar-se de les inclemències del temps”, segons Mauri.

Les transformacions han fet desaparèixer quasi totes les restes de les muralles i la totalitat dels porxos de la plaça, però avui, aquesta forma peculiar que defineix el seu perfil, és un element de patrimoni com ho eren els altres ja desapareguts.

Martorell: 10 segles de mercat inclou explicacions de com funciona un mercat, els aspectes urbanístics que perviuen i els que han desaparegut, i algunes troballes fetes a la plaça de l’Església a partir d’unes excavacions arqueològiques de 1987 i la seva relació amb el mercat.

L’exposició romandrà oberta demà dissabte i també diumenge, d’11.00 a 14.00h, a la Farmàcia Bujons. La mostra s’ubica en una estructura, fàcilment transportable, que el CEM ha denominat Píndoles d’història i patrimoni. L’entitat l’aprofitarà per a d’altres petites exposicions temàtiques que puguin traslladar-se a centres d’ensenyament, biblioteques o d’altres equipament.