El Pont d’Anoia s’il·lumina per commemorar el Dia Mundial de la Celiaquia

389

El Pont d’Anoia s’ha il·luminat de grana aquest vespre per commemorar el Dia Mundial de la Celiaquia, que se celebra el 16 de maig a Europa. L’Ajuntament de Martorell vol donar suport a la nova delegació que l’Associació de Celíacs de Catalunya ha instituït al Baix Llobregat Nord. Per aquest motiu, la proposta pretén augmentar la sensibilització de la comarca envers la malaltia celíaca.

La celiaquia és una malaltia autoimmune que perjudica l’intestí prim i altera l’absorció de vitamines, minerals i nutrients que hi ha en els aliments. Les persones que la pateixen no toleren el gluten, una proteïna que es troba en els cereals (blat, avena, civada i el sègol) i que ataca el sistema digestiu.

Les causes de la malaltia encara són desconegudes, de manera que no es pot prevenir. Tanmateix, hi consten una sèrie de símptomes freqüents com la pèrdua de pes, pèrdua de gana, fatiga, nàusees i alteracions en el caràcter. Aquests símptomes varien segons l’edat i el sistema digestiu de cada pacient, ja que la celiaquia pot aparèixer al llarg de tota la vida.

En l’actualitat, tres de cada quatre persones no han rebut un diagnòstic per la malaltia. Encara que no ho sàpiguen, els malalts tenen alts nivells d’anticossos contra el gluten dins del seu organisme. Una biòpsia intestinal és l’única intervenció que garanteix l’existència de la celiaquia. Aquesta prova extrau una mostra del teixit intestinal i analitza els seus nivells d’anticossos.

Posteriorment, l’únic tractament de la celiaquia és evitar tots els aliments que contenen gluten, tot i que sigui en quantitats mínimes. Aquesta proteïna és present en molts additius dels productes manufacturats. Per tant, els pacients han de respectar una dieta sense gluten al llarg de tota la seva vida.