El Pressupost de l’Ajuntament de Martorell per l’any vinent superarà per primer cop els 50 milions d’euros

482

L’Ajuntament de Martorell disposarà, per a l’any 2025, d’un Pressupost que superarà per primer cop els 50 milions d’euros. El Pressupost General Consolidat per a l’exercici 2025 de l’Ajuntament, el Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones i Martorell Gestió del Sol es xifrarà en 50.198.337,05 euros, un 9,8% d’increment respecte al de 2024. Aquest dilluns, l’equip de govern els va tirar endavant en el Ple Municipal, qualificant-lo “d’equilibrat, adaptat a la realitat que ens toca viure i dimensionat a la realitat del nostre poble i per arribar a tothom”.

El regidor d’Hisenda i Règim Interior, Lluís Amat, es va referir al nou Pressupost com a “rigorós i equilibrat. El millor que podíem presentar a tots els àmbits”. Un full de ruta econòmic “pensat i preparat per arribar a tothom i que ningú es quedi enrere, que ateny àmbits com el benestar social, la millora contínua de la via pública, la salut i l’esport, els joves i els no tan joves o l’emprenedoria”.

Per Amat, el full de ruta econòmic per a l’any vinent aposta “pel petit teixit empresarial, per reforçar i potenciar les nostres festes populars i la nostra cultura, per fer de Martorell un poble més cohesionat i inclusiu, implicat amb el teixit associatiu i amb els millors equipaments, per ser referent al nord del Baix Llobregat”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

Quant al capítol de les despeses, la Regidoria d’Hisenda les xifra en 50.198.337,05 euros. La partida més quantiosa és la de despeses de personal (23.027.197,97 euros, amb un increment del 7,98% i de prop d’1,7 milions): “És on més esforç hem aplicat, perquè és la nostra aposta pel capital humà, i que creix en 1,7 milions”, deia Amat. Ve seguida de les despeses en béns corrents i serveis (17.676.916,74) i de les inversions reals (4.259.686,34).

Pel que fa als ingressos, la previsió se situa en 50.238.423,92 euros. Els impostos directes suposen el capítol més quantiós, amb 20.831.500 euros i un increment d’un milió. La meitat surt de l’increment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per la pujada d’un 3% aplicada enguany, mentre que l’altre increment significatiu ateny a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), que s’aplica a les empreses que facturen més d’un milió d’euros anuals. Malgrat tot, apuntava Amat, “continuem tenint una càrrega impositiva per sota de la mitja dels pobles del voltant i de tota la comarca”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

El segon capítol més quantiós és el de transferències corrents (12.609.249,42 euros), seguit de les taxes i altres ingressos (10.093.350,20). El regidor desgranava que el Pressupost es basarà, de nou, en tres eixos “per a una gestió més efectiva i eficient dels projectes a desenvolupar i que arribi al conjunt de la població de Martorell”.

El primer d’aquests tres eixos és l’econòmic, on Amat destacava que “gràcies a la bona salut econòmica de l’Ajuntament podem seguir millorant i transformant amb inversió a la via pública, millorar les condicions laborals dels treballadors de la casa i reduir la ràtio d’endeutament, que preveiem que al 2025 sigui del 31,88%, per sota del 34,45% del 2024, molt per sota dels màxims legals del 75% i encara més lluny dels casos excepcionals, on el deute arriba a un 110%”.

Lluís Amat, regidor d'Hisenda i Règim Interior

El segon eix, el de serveis, és considerat “primordial” per Amat, per la idea d’oferir “serveis públics per a tothom, que han de ser universals i de qualitat”. I finalment, el tercer eix, el de la millora i transformació de la via pública, “ha de fer de Martorell un poble per a tothom, amb un espai públic gaudit de manera amable i amb reptes prou ambiciosos per als propers anys, amb carrers, places i espais verds que donin una altra dimensió”.

Des del PSC, el regidor Javier González Abad va qualificar el pressupost “d’equilibrat i cohesionat”, destacant entre d’altres aspectes, l’increment de 1,8 milions en habitatge i urbanisme” i l’esforç per “no endeutar-se i buscar diners a fora”. En aquesta línia, destacava “l’aportació de la Diputació de Barcelona d’1,5 milions d’euros o la participació dels ajuntaments en els Pressupostos Generals de l’Estat, gràcies a un govern amic”.

Javier González, portaveu del PSC i regidor de Transició Digital i Sostenible

Els dos partits de l’oposició van votar en contra. Des de Movem Martorell, Laura Ruiz apel·lava “a la baixa execució d’algunes partides i a com d’altres han estat molt inflades en el Pressupost de 2024”, i apuntava que des de Movem “hem presentat més propostes que mai, un total de 36, i mai acaben concretant-se. Ens hagués agradat poder modificar alguns aspectes”.

Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell

Des d’ERC, el portaveu Soulimane Messaoudi criticava “la baixada que s’ha produït en la partida de sanitat d’un 24,2%, del 4,79% a educació, de l’1,01% a cultura, del 3,60% a esports, del 14,85% a comerç, turisme i petites i mitjanes empreses, i del 4,63% en transport públic. Tot plegat ens preocupa, ja que son serveis essencials que rep la ciutadania”.

Soulimane Messaoudi, portaveu ERC

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, tancava la ronda d’intervencions agraint a tots els grups el paper constructiu i respectuós del debat del Pressupost, i a la Regidoria i als seus treballadors l’elaboració del mateix, perquè, deia, “cada cop és més difícil quadrar un pressupost públic. Segons l’observatori de l’Associació Catalana de Municipis, els darrers 5 anys s’ha incrementat un 57% la despesa corrent dels ajuntaments i només ha pujat un 40% l’ingrés corrent, de mitjana”.

Fonollosa afegia que “farem accions importants”, però alhora reflexionava al voltant del fet que “les farem amb recursos que venen de fora. Si els haguéssim de fiar de les aportacions dels ciutadans i empreses de Martorell, no tindríem suficient per fer cap de les inversions importants que hem d’abordar avui en dia”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Altres punts del darrer Ple de 2024

Al Ple també es va aprovar, per unanimitat, la proposta per donar conformitat a la xifra de població de Martorell referida a l’1 de gener de 2024, xifrada en 28.507 habitants. També per unanimitat es va aprovar inicialment una modificació del reglament de la normativa a les llars d’infants municipals per a restringir l’ús d’aparells digitals de qualsevol persona que estigui en contacte amb els infants, i altres aspectes relacionats amb la recollida dels infants al centre.

Finalment, es va aprovar la rectificació de l’inventari general de béns i drets de la corporació a data de 31 de desembre de 2023 -amb l’abstenció de Movem Martorell i ERC-, i la resolució d’un recurs interposat per la regidora Laura Ruiz (Movem) contra el nomenament dels representants municipals en el plenari del Consell d’Educació Municipal de Martorell. El punt va tenir el vot favorable de Junt per Martorell i el PSC i contrari de Movem i ERC.

La sessió es va engegar amb un record a Manuel Moreno Guerrero, activista veïnal i sindicalista martorellenc vinculat al PSUC, IC-V, Comuns i Movem Martorell així com al sindicat CCOO i que va morir el passat dijous a l’edat de 92 anys.