L’entitat Òmnium Cultural va celebrar el passat 24 de novembre la primera edició del ‘Quedem’? a Martorell, un programa que fomenta la cohesió social a través d’activitats culturals gratuïtes. En aquest cas, 13 alumnes del Servei Local de Català (SLC), 17 socis d’Òmnium i dos tècnics de normalització lingüística del SLC, van visitar les instal·lacions d’El Progrés.
‘Quedem?’ és un programa de lleure, llengua i cohesió social, impulsat per Òmnium Cultural des de 2006 amb l’objectiu d’oferir activitats culturals gratuïtes que fomentin el coneixement de l’entorn i la interrelació entre els participants.
El programa “fa especial èmfasi en la difusió de les activitats a les persones que han arribat recentment al país, ja que la seva xarxa social potser encara no és prou extensa”, segons ha explicat el soci d’Òmnium i responsable del SLC, Andreu González.
Els participants van poder conèixer el patrimoni arquitectònic martorellenc i el teixit associatiu, a través d’una visita cultural guiada a El Progrés, entitat centenària que supera els 2.000 socis.
Pere Puig, membre de la junta de l’entitat i net d’un dels presidents d’El Progrés, va guiar l’alumnat pels jardins, el Cafè (inaugurat el 1928) i el Teatre (que es remunta a 1931). Entre altres coses, va explicar que la sala de ball es pot reclinar i que té unes butaques de treure i posar, que s’hi havia projectat cinema, que hi han passat orquestres de renom com la Montgrins o artistes televisives com Fedra Lorente, etc.
Els participants van seguir amb atenció les explicacions i van establir converses creuades, especialment durant l’estona de coca i cava als quals va convidar la secció local d’Òmnium. “La trobada de catalanoparlants inicials amb persones nouvingudes a Martorell els pot servir de referent lingüístic per a la incorporació del català al repertori de llengües que parlen”, ha destacat González.