El Servei Local de Català clou curs incrementant el número d’alumnes per sobre dels 600

777
Cloenda del curs del SLC

El Servei Local de Català (SLC) de Martorell ha celebrat aquest dijous el final de curs al Complex Educatiu davant més d’un centenar de persones. A l’acte s’ha fet palesa la gran acollida que ha tingut el SLC el darrer any, amb 651 inscripcions, les millors xifres dels darrers anys. Alguns alumnes han explicat l’experiència que els ha suposat aprendre la llengua.

Des de setembre, el SLC ha ofert 35 cursos, seguits per 509 alumnes de manera presencial i 142 en línia. El centre també impulsa el programa del Voluntariat per la Llengua (VxL) que ara compta amb 60 parelles -igualant la xifra de l’any anterior- i 150 establiments col·laboradors, un 16,5% més que el 2022.

“N’estem molt satisfets, de com ha anat el curs. Som el SLC amb més alumnes del Centre per la Normalització Lingüística (CPNL)”, ha destacat el responsable del SLC de Martorell Andreu González en fer balanç del curs.

Andreu González, responsable del SLC
Cloenda del curs del SLC. Andreu González

González ha explicat que, tot i que els CPNL depenen de la Generalitat, “l’Ajuntament de Martorell fa una important aportació de 22.000 euros anuals per preservar i impulsar el català, vetllant per a que els treballadors públics en tinguin un coneixement d’acord amb el lloc que ocupen, recorrent al SLC en la selecció del personal i encomanant-li les tasques de sensibilització lingüística per als monitors del programa Martorell 360”. Alhora, ha encoratjat a “garantir la presència del català en les activitats dirigides als joves, a l’oci massiu -cinema i música- i als establiments de concessió municipal. No podem donar la falsa imatge que el català només és vàlid per a actes protocolaris”, ha afegit.

Andreu González, responsable del SLC
Cloenda del curs del SLC

Hi ha estat present la regidora d’Ensenyament, Soledad Rosende, la regidora de Teixit Associatiu, Participació Ciutadana i Cooperació i Agermanaments, Àngels Sòria, i el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Jordi Amat.

Rosende ha felicitat els alumnes “per les ganes que hi poseu. Aprendre és motivació, ganes, dedicació i il·lusió. Us animo a que continueu aprenent la nostra llengua”. També ha expressat la seva admiració “per la tasca que feu els voluntaris, que ensenyeu català des de l’empatia, les ganes de somniar i de fer costat. És la millor manera d’aprendre”. A més, ha reconegut l’esforç i dedicació de tot el professorat del SLC de Martorell.

Soledad Rosende, regidora d'Ensenyament
Cloenda del curs del SLC. Els regidors Sòria, Rosende i Amat

“Tots els alumnes del SLC, des d’un Bàsic 1 que tot just comenceu fins els de cursos més avançats, esteu en el procés d’estimar la llengua”, ha posat en valor la coordinadora, dinamitzadora i assessora del CNPL de Ca n’Ametller, Mireia Adell. Tot això mitjançant un aprenentatge molt variat: “Sé que heu fet Tik Toks, que heu anat d’excursió, que heu fet visites per Martorell. I tot serveix per estimar la llengua, Martorell, Catalunya i la cultura. Estimar allò que aprens”, ha afegit.

Mireia Adell, coordinadora del CNPL de Ca n'Ametller
Cloenda del curs del SLC. Mireia Adell

Parlen els alumnes

A l’acte hi han intervingut una desena d’alumnes que formen part dels diversos cursos. Per exemple, és el cas de l’Enrique -originari de l’Uruguai-, qui ha dit que “aprendre el català a la meva edat ha sigut una aventura”.

La Míriam -que ha cursat el nivell Bàsic 2- ha agraït la tasca dels formadors “per així poder integrar-nos a la seva comunitat. Ara puc llegir la premsa, escoltar la ràdio i veure la televisió en català”.

L’Aiden és un voluntari sorprès “del nivell que va aconseguir la Stephanie, una companya amb qui vam fer parella lingüística. Tenia tant de nivell que semblava catalanoparlant de tan bé com ho feia”.

El Juan, dels Estats Units i Santo Domingo, ha reconegut que per aprendre català l’havia ajudat que la mare li ensenyés una mica de castellà de petit. I deia que “espero seguir aprenent català i fer-ho millor que abans”.

I l’Erika, estudiant arribada des del Servei d’Ocupació de Catalunya, ha destacat que “estic molt contenta i interessada en seguir aprenent aquest idioma. Sóc del Perú, però ja em sento catalana”.

Intervencions d'alumnes del SLC: Enrique, Míriam, Aiden, Juan i Erika

A l’acte hi han assistit més d’un centenar de persones, entre estudiants dels diversos nivells de català al centre i voluntaris i aprenents del VxL. Ha finalitzat amb una fotografia de família i un petit aperitiu a les mateixes instal·lacions del Complex Educatiu.