Els alumnes de tercer de Primària coneixen l’Ajuntament on són rebuts per l’alcalde

733

Les dues classes de tercer de Primària de l’escola Juan Ramón Jiménez van ser rebudes ahir per l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, iniciant el programa de visites a l’Ajuntament d’aquest curs. Hi participen cada any els alumnes de tercer dels centres de Primària de Martorell per conèixer l’edifici de la Casa de la Vila i fer arribar a l’alcalde les seves preguntes i propostes. Les visites es realitzen al llarg de tot el curs escolar.

Durant la visita a l’Ajuntament, els alumnes de tercer de les diverses escoles són rebuts a la sala de plens de la Casa de la Vila per personal del departament de Participació que els expliquen d’una manera didàctica què és la democràcia, com s’escullen els regidors i regidors i l’alcalde o com s’organitza i funciona un ajuntament. Temes que els infants d’aquesta edat també treballen a l’aula perquè és a tercer de Primària quan descobreixen el municipi com el seu entorn més proper.

En la segona part de la visita, els nens i nenes tenen una trobada amb l’alcalde per exposar-li les seves preguntes, propostes i inquietuds. Reproduint el funcionament d’un ple municipal, els infants s’asseuen a les cadires que ocupen els regidors i l’alcalde els va donant la paraula perquè puguin expressar-se.

De les converses de l’alcalde amb els alumnes que participen en el programa de visites a l’Ajuntament n’han sorgit propostes que s’han pogut fer realitat. Els parcs infantils són alguns dels temes dels quals més parlen els nens i nenes i de les seves preferències en relació als jocs que hi hauria d’haver en aquests espais n’han sorgit idees com instal·lar una tirolina en una de les places del barri de Buenos Aires o bé l’estructura del parc que hi ha davant del Centre Cultural.

Fonollosa assegura que és una de les activitats que més li agrada perquè “els infants porten propostes, suggeriments, queixes o preguntes, estàs en contacte amb els nens, et diuen coses molt clares, molt gràfiques, per a ells és un dia molt especial i a mi m’encanta perquè així també conec tots els nens i nenes de Martorell”.

El departament de Participació –que organitza aquestes visites en coordinació amb el departament d’Ensenyament i l’Alcaldia- ha desenvolupat un material pedagògic per tal que els mestres de 3r de primària puguin treballar el coneixement de l’Ajuntament de Martorell i de la democràcia més àmpliament a l’aula. El material inclou diverses activitats com una sopa de lletres amb les festes populars del municipi o un joc per aprendre a dissenyar un parc a partir d’un pressupost limitat.