‘Els àngels no tenen fills’, teatre documental sobre discapacitat i maternitat

555
'Els àngels no tenen fills'

Aquest diumenge, a les 18.30h, a la Nau 2 de Ca n’Oliveres es representarà l’obra Els àngels no tenen fills. La dramatúrgia i direcció de l’obra va a càrrec de Clàudia Cedó i està interpretada per Andrea Álvarez , Marc Buxaderas i Berta Camps. Una producció del Cicle de Teatre Verbatim de Mithistòrima Produccions i la Sala La Planeta, amb la col·laboració d’Escenaris Especials.

L’obra tracta el tema de la maternitat i la paternitat en persones amb discapacitat. Què legitima a una part de la societat a decidir sobre els drets sexuals i reproductius d’una altra part?. Què fa creure a una part de la comunitat que és més vàlida que una altra per a la maternitat o paternitat?. Quins són els paràmetres que determinen qui seria o no seria una bona mare?. Pot una dona amb diversitat psíquica ser mare?. Pot ser-ho en la nostra societat actual, amb les ajudes socials actuals?.

“La societat dona per fet que una discapacitat o una diversitat funcional va lligada a una mala maternitat. Posem tot això damunt la taula, ens plantegem què és ser bona o mala mare, i quines són les capacitats que hauria de tenir una bona mare. Reflexionem si aquestes línies que diferencies una bona o mala criança van en consonància a una etiqueta”, explica la directora Clàudia Cedó.

Clàudia Cedó, dramaturga i directora

També vol posar l’accent en què passa amb els drets dels infants, els fills d’aquestes dones. La visió que la gran majoria de ciutadans té de les persones amb diversitat funcional s’allunya de la realitat. “Éssers que no tenen maldat, que han vingut a la terra per fer-nos aprendre coses de nosaltres mateixos: àngels. I els àngels no tenen sexe, ni tenen fills”, apunta.

Cedó comenta que Els àngels no tenen fills “és una obra de teatre documental. Tot el text està elaborat d’entrevistes fetes prèviament, és a dir, el que els espectadors veuran a l’escenari ho ha dit algú abans. Els actors fan de mèdium d’aquestes persones que ens van donar el seu testimoni. L’espectacle parla del propi procés que hem viscut nosaltres investigant sobre la maternitat i la discapacitat”.

Clàudia Cedó, dramaturga i directora

La directora assegura que el públic martorellenc en gaudirà perquè “la narrativa té un punt d’humor i, alhora, convida a reflexionar sobre com la societat pot ajudar perquè les persones que tenen algun tipus de discapacitat puguin decidir ser mares”.

Clàudia Cedó, dramaturga i directora

L’entrada general val 6 euros, anticipada reduïda per a públic jove de fins a 25 anys o més gran de 65 anys i pensionista 5 euros, i 7 euros a taquilla. Les entrades anticipades es poden comprar al portal entrades.martorell.cat.