Els centres educatius de Martorell celebren el Dia de l’Educació Física al Carrer

786
Dia Activitat Física al Carrer

Aquest dimecres s’ha celebrat el Dia de l’Educació Física al Carrer (DEFC), una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Martorell, juntament amb el Col·legi Català de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport (COPLEFC) i els agents de Seguretat Viària. La jornada, emmarcada en el nomenament de Martorell Ciutat Europea de l’Esport, ha aplegat estudiants, professors i voluntaris que han fet esport a carrers, parcs i places, amb l’objectiu d’impulsar l’activitat física a l’aire lliure i mostrar els canvis que s’han dut a terme en la forma d’educar en l’esport a les escoles.

El president del COPLEFC, Pere Manuel Gutiérrez, ha dit que “pretenem mostrar que l’educació física que es fa avui en dia en els centres escolars no té res a veure amb la d’abans, s’ha modernitzat, i és molt més divertida i variada. L’educació física ve d’una història nefasta, entre altres coses perquè durant molt de temps va ser una matèria vinculada al règim franquista i els seus professionals duien a terme una educació molt militarista”.

Reproductor d'àudio
Pere Manuel Gutiérrez, president del COPLEFC

Els alumnes han fet la classe d’educació física als carrers i places del municipi, amb circuits i exercicis que han posat en valor la infraestructura de Martorell. Així, s’ha volgut fer veure a la ciutadania la necessitat de portar una vida activa per rebaixar l’índex de sedentarisme i els problemes sanitaris que això comporta. “És una activitat que pretén aquesta transcendència més enllà del grup classe i que forma part de la dèria de què l’educació i l’activitat física és bona per la salut”, ha afirmat Manuel.

Tot i els avanços, el president de la COPLEFC ha reivindicat que encara hi ha coses per fer perquè “per llei, els llicenciats i graduats només poden actuar a secundària, i a primària, que és l’època ideal per treballar això, no ho podem fer. En aquestes etapes es consoliden molt fàcilment els aprenentatges, però ara no hi ha mestres especialistes en aquesta matèria, sinó que només tenen una menció en educació física, i nosaltres pensem que això és un perjudici”.

Reproductor d'àudio
Pere Manuel Gutiérrez, president del COPLEFC

Amb tot, en aquesta jornada també han tingut un paper protagonista els agents de Seguretat Viària que lluiten per un esport sostenible, segur i saludable. Segons ha explicat Maria Farners de Cruz, cap de serveis de processos formatius de mobilitat segura del Servei Català de Trànsit (SCT), “en aquesta activitat, hem dut a terme petites sessions de 10 minuts explicant als més joves perquè serveixen els reflectors, que són les peces que ens posem perquè se’ns vegi. A més, nosaltres juntament amb el departament d’educació de la Generalitat, impartim cursos en línia pel professorat perquè puguin educar amb la mobilitat segura. De vegades, només es tracta de ser sensible i conèixer el problema, i amb això, un professional de seguida veu què és el que pot fer”.

Reproductor d'àudio
Maria Farners de Cruz, cap de serveis de processos formatius SCT

En total a l’activitat hi han participat 12 centres educatius de Primària i Secundària de Martorell que s’han distribuït per diversos espais del municipi al llarg del matí i del migdia.