Obren inscripcions a la jornada de neteja de l’Anoia i al regat d’arbres a l’Ataix

505

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell ha obert a tota la ciutadania les inscripcions per participar en dues activitats de millora del nostre entorn. La més immediata serà la jornada anual de neteja col·lectiva de les lleres del riu Anoia, el 7 de maig. També es fan sessions matinals de regat d’arbres plantats a la serra de l’Ataix, previstos per als dies 14 de maig, 10 de juny i 9 de juliol.

La neteja de lleres a l’Anoia s’emmarca dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, i està sota el paraigües del Let’s clean up Europe. Una iniciativa que cada any aplega el primer cap de setmana de maig més de 450 activitats a tot Catalunya per netejar boscos, platges i rius dels residus on s’hi han abocat residus il·legalment.

L’activitat començarà a les 10.00h a l’aparcament del Vapor, a tocar del vial inundable, on s’instal·larà una carpa informativa. “Allà rebrem els inscrits, els facilitarem guants i bosses i un petit refrigeri i ens distribuirem per la zona recollint deixalles i classificant-les”, explica la tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament, Glòria Carrera. Després, “es pesaran i classificaran els residus”.

Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament

L’activitat durarà unes 3 hores i es dirigeix a voluntaris a títol personal, a un públic familiar, grups i entitats. En tots els casos, Carrera recomana ” inscripció prèvia al correu mambient@martorell.cat o trucant al 93 775 34 34″. Tot i així, “si algú s’hi presenta a darrera hora, també bonament mirarem d’afegir-lo”.

Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament

Per a tots els que s’inscriguin, la tècnica els recomana “portar roba i calçat còmodes que es puguin embrutar, així com una cantimplora, una gorra i crema solar”. A més, en cas de disposar-ne, també poden ser molt útils uns guants de jardiner i bótes d’aigua.

Glòria Carrera, tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament

El Departament de Medi Ambient també ha organitzat diferents jornades matinals i familiars de reg dels arbres que es van plantar a la Serra de l’Ataix per ajudar a la reforestació d’aquest espai natural després de l’incendi que va patir el juliol de 2021.
Davant la important sequera actual, és crucial regar els plançons d’olivera i ametller de les dues parcel·les que es van reforestar l’any passat perquè sobrevisquin. Aquests arbres es van plantar amb una torreta especial que aconsegueix emmagatzemar l’aigua durant un mes. L’aigua que s’utilitza per regar és no potable.

Els torns s’han programat en dissabte o diumenge els dies 22 d’abril, 14 de maig, 10 de juny i 9 de juliol a les 10.00h i el lloc de trobada és la cruïlla de Quatre Camins. Per més informació cal consultar a www.martorell.cat/serradelataix.

Amb aquestes dues propostes, l’Ajuntament se suma, per novena vegada, a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Totes dues activitats estaran guiades per personal de medi ambient que subministraran el material necessari i les explicacions perquè la intervenció de millora del medi ambient sigui una oportunitat per aprendre. Les activitats es duran a terme sempre que hi hagi un mínim de 5 participants inscrits i estan recomanades a partir de 6 anys.

Alhora, l’administració local anima a qualsevol entitat ciutadana a organitzar la seva pròpia neteja d’un entorn natural. Aquest és el cas de l’Institut Joan Oró, que també realitzarà amb els seus alumnes de 4rt d’ESO diverses neteges el dia 5 de maig.