Els martorellencs es fan seu el passeig de l’NII un any després de la seva transformació

612

Avui fa un any que Martorell va inaugurar, amb una gran festa, la reconversió de l’antiga NII en un passeig de gairebé cinc quilòmetres. Una festa, amb el lema Ja tenim nou passeig, fes-te’l teu!, que va aplegar més de 1.200 persones i va consistir en trepitjar la nova trama urbana que abans ocupaven milers de vehicles que travessaven el municipi diàriament.

L’any 2014, l’Ajuntament de Martorell va culminar l’execució de tot el traçat de l’antiga NII al seu pas per Martorell (4,6 quilòmetres), una de les vies que havia fraccionat el municipi, amb quatre carrils de circulació (dos per cada sentit) i amb un volum de pas de 40.000 vehicles diaris.

La superfície urbanitzada de l’antiga NII va ser de 84.184,66 metres quadrats. Es van plantar 613 arbres (350 pollancres, 109 til·lers, 77 pyrus, 27 palmeres, 18 prunus, 15 magnòlies, 11 lladoners, 5 liquidambar i 1 teix). A més, s’hi van col·locar 60.000 plantes a l’any. En tot el recorregut s’hi van posar 525 punts de llum i 164 bancs per a les persones. La inversió total va ser de 7 milions d’euros.

Un any després, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha destacat la satisfacció dels veïns per la recuperació d’aquest espai. “Es tracta d’una de les transformacions urbanístiques més importants fetes a Martorell els darrers 25 o 50 anys”. Mostra d’això, és que les obres es van iniciar l’any 2002 i es van perllongar durant 12 anys, ja que “es tractava de refer gairebé cinc quilometres de la trama urbana i fer-ne un passeig amable i ben cuidat, amb flors, arbres i els elements urbans que corresponen a la seva nova missió, radicalment diferent de la que havia tingut fins aleshores”, ha dit.

Primers passos l’any 1994
Els primers passos cap a la transformació de l’antiga NII al seu pas per Martorell van ser l’any 1992 quan l’alcalde Salvador Esteve va presentar en un acte celebrat a El Progrés una proposta conjunta amb les poblacions de Sant Andreu de la Barca i Pallejà.

L’any 1999, Martorell va celebrar amb el lema Adéu carretera, benvingut passeig una passejada en què els martorellencs van poder trepitjar l’antiga NII fruit de la cessió del Ministeri de Foment a l’Ajuntament de la titularitat del tram urbà de l’antiga NII.

Els Serveis Tècnics Municipals van començar, aleshores, a elaborar el projecte i a dibuixar el nou traçat de la reconversió del primer tram d’un dels carrers més castigats per l’NII com era El Mur. Aquella proposta va anar prenent forma i traduint-se en el Projecte de reconversió de l’antiga NII.

Actualment, “l’escepticisme inicial de quan es va presentar el Projecte de reconversió de l’antiga NII s’ha convertit en confiança com a element clau d’una transformació que ha canviat la fisomia de Martorell i que l’ha millorat de manera determinant”, ha afirmat Fonollosa, qui ha afegit que “els martorellencs han recuperat l’espai i se l’han fet seu”.

El passeig és “el millor reconeixement cap a totes aquelles persones que fa anys demanaven un passeig, un reconeixement per aquelles persones que han contribuït decididament perquè aquest passeig avui sigui una realitat i sobretot una oportunitat als que avui i en el futur en podran gaudir”, ha reblat.