Professionals i famílies fan front comú als Trastorns de l’Espectre Autista amb unes jornades

1151

Més de 250 persones en la primera sessió de les jornades Trastorn de l’Espectre Autista: Detecció, orientació diagnòstica i intervenció que ha organitzat Psicocat Orientació i l’Associació TEA (ASSOTEA) amb la col·laboració de l’Ajuntament de Martorell. La sessió inaugural ha comptat amb la intervenció de l’alcalde, Xavier Fonollosa, que ha donat la benvinguda als assistents i amb la presència de la regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera. L’objectiu d’aquestes jornades és donar una visió clarificadora i científica sobre el que són els TEA i les particularitats cognitives més rellevants per comprendre l’autisme.

Ponents de renom en l’àmbit de l’Espectre Autista i inscripcions que han quedat tancades amb una llarga llista d’espera. Les jornades Trastorn de l’Espectre Autista: Detecció, orientació diagnòstica i intervenció han despertat un gran interès tant per part de professionals diversos com de famílies afectades. Més de 250 inscrits en les sessions que es desenvoluparan, en dos dissabtes, al Centre Cultural de Martorell i una cinquantena llarga de persones que s’han quedat en llista d’espera. La psicòloga de l’associació Psicocat Orientació, Cristina Garcia, ha encetat les ponències donant la benvinguda als assistents i agraint “l’esforç de molts dels participants que, fins i tot, veniu de lluny per aprofundir en aquests trastorns, tant famílies com professionals de diferents àmbits”.

Des de Psicocat Orientació també s’ha volgut donar les gràcies als ponents “ja no només per la vostra participació, sinó també per la vostra tasca diària que ajuda a millorar la qualitat de vida dels afectats”. Garcia també a donat les gràcies a l’Associació TEA (ASSOTEA) per “la vostra generosa dedicació i la lluita pels drets dels afectats i per ser el motor que potencia la seva inclusió”.

Donar una visió sobre els TEA

L’objectiu d’aquestes jornades és donar una visió general sobre els Trastorns d’Espectre Autista (TEA) aportant pautes per a la detecció, orientació diagnòstica i intervenció. Igualment es vol donar una visió clarificadora i científica sobre el que són els TEA i les particularitats cognitives més rellevants per comprendre l’autisme. I es que, en paraules de la presidenta de l’Associació TEA Martorell (ASSOTEA), Natàlia López, “hi ha una manca de formació a nivell docent i una manca d’especialització sanitària que són bàsics per aportar pautes que millorarien el dia a dia dels nens afectats” i ha afegit que cal “una major implicació institucional per aconseguir una millor atenció als casos de TEA”.

Les jornades s’adrecen a tota la comunitat terapèutica i educativa implicada en la inclusió de persones afectades de Trastorns de l’Espectre Autista. Igualment a psicòlegs clínics, educatius, psicopedagogs i altres professionals del món de l’educació infantil, primària i secundària, mestres d’educació especial, així com als familiars implicats en la seva inclusió social i interessats a aprofundir en els seus coneixements. Tots ells estaran presents a Martorell, aquest dissabte i el de la setmana entrant, 28 de novembre.

Aquest matí, l’alcalde, Xavier Fonollosa, els hi ha donat la benvinguda tot destacant que “és un orgull per Martorell acollir una jornada tan especialitzada d’uns trastorns tan complexos i que suposen un gran repte pels professionals com també pels familiars”. Fonollosa ha felicitat també als organitzadors perquè “amb aquesta mena de jornades se n’aprèn molt d’aquests nens que són singulars, que no són malalts i que l’únic que necessiten es saber com se’ls ha de tractar”.

Jornada en dues sessions desplegades en dos dissabtes

Trastorn de l’Espectre Autista: Detecció, orientació diagnòstica i intervenció ha començat amb la conferència de la infermera, psicòloga, neuropsicòloga i logopeda, directora de l’equip COADI, Berta Salvadó Salvadó que ha parlat dels Senyals d’alerta, símptomes i procés de diagnòstic dels Trastorns de l’Espectre Autista.

A continuació, el Dr. Josep Artigas Pallarès, especialista en Neurologia i Pediatria i psicòleg, cap de la Unitat de Neuro-psico-pediatria de l’Hospital de Sabadell, Coorporació Sanitària Parc Taulí, director del centre PSYNCRON ha fet la ponència Perquè i quan es “curen” els nens amb autisme?.

Durant el matí també s’ha parlat de la integració sensorial amb la terapeuta ocupacional, màster en neurociències per la Universitat de Barcelona, directora del Centre CEIB-Centro de Estimulación Infantil de Barcelona, Bàrbara Viader. Mario Montero, mestre de primària, educador social i pedagog, Consultor de Pyramid i Director de ADN, Autisme, Diversitat Funcional, Neurodesenvolupament, de Girona, ha parlat del sistema PECS i l’evidència científica. Finalment, Cristina Fusté, psicòloga per la City University i màster en Autisme per la Birmingham University, coordinadora de ADN Girona, s’ha encarregat del Mètode TEACCH i les ajudes visuals.

Pel dissabte, 28 de novembre, es preveu la conferència de la Dra. Gladys Williams, llicenciada en Ciències a la Universitat de Nova York, màsters en educació especial i ciències de l’educació i Doctorat per la Conferència a la Universitat de Columbia, directora del Centre CIEL, Centro de Investigación y Enseñanza del Lenguaje i de la psicòloga i post-grau en Autisme i Psicopatologia, Rocío Pena.

A més, es presentarà el projecte Posar en valor les especials característiques de les persones amb TEA. Tancarà les jornades Víctor Rodríguez, llicenciat en psicologia i diplomat en Logopèdia, format a l’Institut Lovaas de Minneapolis, director de la Fundació Planeta Imaginario.