Un total de 80 projectes s’han presentat la Fase de propostes dels Pressupostos Participatius Generals 2024 que convoca l’Ajuntament de Martorell. La majoria d’idees presentades enguany, una desena més que l’any 2023, estan relacionades amb la millora de la via pública. Fins al 15 d’abril, es durà a terme la valoració tècnica per seleccionar les propostes que passaran a la Fase de votació popular.

Els Pressupostos Participatius, que Martorell va posar en marxa l’any 2017, permeten a la ciutadania i a les entitats proposar i decidir la destinació de 200.000 euros de la partida d’inversions del Pressupost Municipal de l’Ajuntament de Martorell. D’aquests 200.000 euros, 60.000 euros es destinen als Pressupostos Participatius dels Infants i Adolescents.

“El termini per presentar propostes va finalitzar el 24 de març. Vam ampliar-lo una setmana més perquè el cap de setmana del 16 i 17 de març, que era l’últim per presentar projectes, vam detectar una incidència a la plataforma online i algunes no van quedar registrades. Per això, vam anunciar a través de les xarxes socials de l’Ajuntament que s’allargava una setmana més el termini per presentar-les”, detalla Àngels Sòria, regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació.

De la vuitantena de propostes recollides aquest 2024, un total de 54 provenen de la ciutadania, 22 de les quals ja havien passat a votació l’any 2023 i han tornat a ser presentades. Les entitats han presentat un parell de projectes, que també havien passat el barem l’any anterior però no van ser guanyadores.

En aquesta ocasió, s’han recollit propostes relacionades amb la millora de la via pública (28), esports (15), cultura (8), seguretat viària (6), benestar animal (6), urbanisme (4), infància, adolescència i joventut (3), equipaments municipals (3), participació (2), medi ambient (1), habitatge (1), comerç (1), gent gran (1), i LGTBI+ (1).

A partir d’ara, “les propostes passaran una comissió d’avaluació per comprovar que es compleixen els criteris de les bases i que no comprometen cap altre pressupost futur. Un requisit primordial és que cada proposta emesa no superi els 40.000 euros de cost”, indica Àngels Soria.

Àngels Soria, regidora de Participació

Posteriorment, entre les validades, arribarà la fase de votació. La regidora recorda que “del 26 d’abril al 27 de maig, qualsevol persona empadronada a Martorell i que hagi complert els 16 anys podrà votar al web decideix.martorell.cat o a l’app que s’habilitarà per a l’ocasió entre 3 i 5 de les finalistes. També s’habilitarà el vot presencial als punts que s’instal·laran al carrer aquells dies, o bé a l’Oficina de Pressupostos Participatius” d’El Círcol (plaça de la Vila, 19 telèfon 93 775 00 50, extensió 5212) en horari d’oficina.

Àngels Soria, regidora de Participació

Les idees més votades -tantes com siguin possibles fins arribar al topall dels 140.000 euros- es començaran a fer realitat a partir de l’any 2025, ja que calen uns mesos de treball intern abans de començar a executar-les.