Els usuaris de l’Arc de Sant Martí gaudeixen d’unes vacances molt satisfactòries a Malgrat de Mar

2057
Vacances de l'Arc de Sant Martí
Vacances de l'Arc de Sant Martí

Malgrat de Mar ha tornat a ser la destinació d’estiu per als 3 torns de vacances de la Fundació Privada Arc de Sant Martí per als seus usuaris. S’han desplegat entre els dies 1 i 13 d’agost, i hi han participat prop de 100 persones. L’experiència ha estat molt positiva i ha fet possible que els seus integrants, persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual, s’hagin relacionat en plena normalitat amb altres turistes i gent del poble.

Platja, piscina, excursions i d’altres activitats lúdiques han estat el denominador comú per als 75 usuaris de la Fundació Arc de Sant Martí que han gaudit d’uns dies de vacances. En aquesta ocasió, s’han repartit en tres torns, de l’1 al 12, de l’1 al 7 i del 7 al 13 d’agost, s’han repartit en dos hotels de la població maresmenca i han comptat amb el suport de 25 monitors-educadors.

La gerent de la Fundació, Rosa Cadenas, explica que “hem passat uns dies molt agradables tot fent un munt d’activitats. Tothom n’ha quedat molt satisfet”.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Privada Arc de Sant Martí

Els usuaris han pogut gaudir d’uns dies de vacances amb el mateix objectiu que qualsevol altra persona: “ens passem l’any fent coses rutinàries i les vacances impliquen trencar amb això, gaudir de més llibertat, tenir més temps lliure, conviure amb persones que no veus cada dia, tant al taller com a casa… el que desitgem tots de les vacances”.

Sortir a l’exterior per viure amb normalitat

L’experiència s’ha pogut viure “en plena normalitat. Aquest cop no hem tingut cap tipus de problema ni discriminació i els nois i noies han pogut interactuar i fer amistats amb el personal dels hotels, amb d’altres turistes i amb la gent del poble”.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Privada Arc de Sant Martí

Cadenas afegeix que “hem de trencar la dinàmica d’anys enrere de fer espais específics per a persones amb discapacitat per evitar que l’altra gent els vegi amb estranyesa, i cal sortir a l’exterior i fer el mateix que fa la resta de la gent”. Aspecte fonamental en uns moments en els que hi ha una gran sensibilitat al voltant d’aquesta temàtica, arran d’alguns casos de discriminació que han patit recentment persones amb discapacitat psíquica en alguns punts del territori.

Rosa Cadenas, gerent de la Fundació Privada Arc de Sant Martí

Altres serveis d’atenció a l’estiu

Al marge dels torns de vacances a Malgrat, la Fundació continuarà atenent durant l’agost a usuaris sense nucli familiar i que no poden anar de vacances, proporcionant-los un respir per trencar la dinàmica habitual diària de passar dels seus pisos al taller. Cadenas explica que “cada cop hi ha més persones que es queden molts dies sense cap familiar o persona de fora de la Fundació que els pugui atendre. Per això, treballem des de fa un parell d’anys per ajudar-los fent sortides, excursions i visites a la platja per a rebre una atenció igualitària respecte la resta d’usuaris”.