Entitats locals programen actes per La Marató i la investigació de les malalties minoritàries

981

Diverses entitats de Martorell se sumen a La Marató de TV3 d’aquest diumenge, 15 de desembre, per recaptar fons per a la investigació de les malalties minoritàries. Ho fan celebrant activitats de tot tipus, algunes ja finalitzades i d’altres que tindran lloc el proper cap de setmana. L’any passat, van aconseguir recaptar prop de 5.500 euros.

Cuines i mercats solidaris, espectacles artístics, teatre, caminades, cercaviles, trobades i entrenaments esportius. Actes que tenen un denominador comú: sumar-se a la causa de La Marató de TV3 i mostrar així la seva solidaritat a les portes d’un nou període nadalenc.

L’associació de veïns del pont del Diable celebrarà diumenge la 17a Cuina i Mercat Solidaris a la plaça de les Hores. Des de les 10.00h, tothom podrà portar plats cuinats de casa, que es repartiran en carmanyoles individuals i que es posaran a la venda a partir de les 12.00h en endavant. L’associació també cuinarà i posarà a la venda racions d’arròs i hi haurà un gran basar de productes que, com en el cas dels plats cuinats, aportaran un gran nombre de particulars, comerços i empreses, segons ha explicat Isidre Ricart, secretari de l’associació de veïns.

Isidre Ricart, secretari de l'AV pont del Diable

No massa lluny, a la plaça del 25 de Setembre del barri Rosanes, l’associació de veïns repartirà gots de caldo tot el matí al preu de 0,5 euros solidaris, dins la Fira de Santa Llúcia.

Els Amics del Ferrocarril de Martorell instal·laran aquest dissabte, de 10.00 a 13.30h, un trenet solidari a la plaça de les Cultures. Cada viatge costarà 1 euro a benefici de La Marató.

Una altra entitat que fa anys que hi col·labora és l’Aula de Teatre. D’11.00 a 13.00h del diumenge, l’Auditori Joan Cererols acollirà teatre, dansa, música, màgia i sorpreses amb la participació d’altres entitats locals. Alícia Zamora, coordinadora pedagògica de l’Aula, ha dit que “fa dues setmanes que els alumnes assagen una acció formativa d’una peça dedicada a les malalties minoritàries, amb un fil que uneix aquesta component solidària”. A l’entrada s’instal·larà una caixa solidària per a que els assistents hi facin la seva aportació.

Alícia Zamora, coordinadora pedagògica de l'Aula de Teatre

Escoles solidàries

Les escoles i les AMPES de Martorell també se sumen a la causa. El Col·legi La Mercè bellugarà enguany 235 persones, alumnes des de P3 a Batxillerat i professors, en el Pessebre Vivent del 16 de desembre (18.00h) als Jardins d’El Progrés. Una activitat que aglutina prop d’un miler d’espectadors, ha comentat una de les mestres responsables del pessebre, Montserrat Torras.

Montserrat Torras, profesora del Col·legi La Mercè

L’AMPA de l’Escola Lola Anglada organitza dissabte la 4a Caminada Solidària, amb sortida a les 10.30h del centre -carrer de Josep Tarradellas, 36- i fins el Parc Forestal de Can Cases. Fent una aportació econòmica -a l’equipament fins el dia 13 o in situ fins una hora abans de començar la caminada- cada participant quedarà inscrit i rebrà un dorsal. Els Capgrossos de Martorell s’afegiran a la ruta per amenitzar-la.

Dues escoles que ja han fet activitats són la Juan Ramón Jiménez i la Vicente Aleixandre. La primera ha recaptat 728 euros de les aportacions de l’alumnat a les sessions de cinefòrum, amb la projecció de curtmetratges. Una xifra quasi idèntica -720 euros- és la que ha aconseguit la Vicente Aleixandre. El seu grup de teatre TITEVÍ -format per mares i mestres- va representar El Mag d’Oz el passat 24 de novembre a El Foment.

Cultura popular i esport amb La Marató

La Cercavila d’aquest dissabte (17.00h) de la Colla de Gegants de Martorell i Grallers del Diable, els Bastoners de Martorell i el Drac Fa Fum d’Els Convents, sortirà del passeig del Quarter, passarà pel carrer de Pere Puig, el d’Anselm Clavé i la plaça de la Vila i inclourà una xocolatada. A més, el diumenge hi haurà una trobada de gegants de goma (10.30h) i un concert-vermut de gralles (12.00h) a la plaça de l’església, amb els Grallers del Diable i la Colla de Geganters de Martorell com a amfitrions.

El Gimnàs Nihon Tai Jitsu organitza la trobada-exhibició ‘Tothom és important. Lluitem contra les malalties’, una reunió en la que s’acceptaran donatius voluntaris el diumenge de 10.00 a 13.00h a les IEM (Instal·lacions Esportives Municipals). El gimnàs Physiq Fitness Center ja va celebrar una jornada solidària el 31 d’octubre, en la que va recaptar 124 euros fent activitats com ara entrenaments, venda de batuts i barretes energètiques, classes d’abdominals i guardiola solidària.

Què són les malaties minoritàries?

La Marató de TV3 d’enguany es dedica a les malalties minoritàries, un conjunt de malalties molt poc freqüents i molt diferents entre sí, que acostumen a ser greus, cròniques, progressives i discapacitants. S’estima que afecten prop de 400.000 persones a Catalunya, uns 3 milions a l’estat i prop de 30 milions a tot Europa. Actualment se n’han descrit unes 7.000, un 40% de les quals encara avui no tenen tractament, detallava la biòloga Blanca Bassas dijous passat en una xerrada organitzada a la Biblioteca Martorell.

Blanca Bassas, biòloga
Cartell de La Marató de TV3 2019
Cartell de La Marató de TV3 2019

A més, són la causa del 35% de les morts de nens menors d’un any i del 50% de les morts d’abans dels 30 anys. El 80% són d’origen genètic i poden afectar de formes molt diferents la salut, com ara la mobilitat, el sistema nerviós o l’immunològic, el metabolisme o l’equilibri hormonal, entre altres.

El seu tractament a base de medicaments és molt costós. La investigació pot ajudar a detectar-les en el moment de néixer i, per tant, contribuir a curar-les o a tractar-les, segons explica Bassas.

Blanca Bassas, biòloga

Per aquest motiu, La Marató vol recaptar diners per a la investigació que permeti trobar el tractament adequat en cada cas.