Les persones amb discapacitat reclamen igualtat en el Dia Internacional dels Drets Humans

984
Dia Internacional Drets Humans

Aquest dimarts, s’ha commemorat el Dia Internacional dels Drets Humans. Amb motiu d’aquesta efemèride, diverses entitats que treballen amb persones amb discapacitats funcionals a Martorell han organitzat, amb el suport de l’Ajuntament, una festa a la plaça de Les Cultures. L’acte ha servit per reivindicar que les persones amb discapacitat han de tenir els mateixos drets que la resta i han de poder assolir una integració social plena.

Les persones amb discapacitats funcionals han alçat la veu per recordar que tenen les mateixes necessitat d’autonomia individual, de treball, de formació, de comunicació, lúdiques i emocionals que la resta de la societat. Han denunciat la situació d’invisibilitat que pateixen per poder exercir els seus drets i que, tot i els avenços, cal seguir clamant per fer realitat la seva participació i evitar retrocedir en les fites aconseguides.

“Tenim una discapacitat. Nosaltres no hem escollit ser així, però tampoc no ens queixem, ja que és la nostra natura. Existim i lluitem per ser iguals en drets, llibertats, dignitat, justícia i en millorar les nostres condicions de vida. Volem posar fi a la discriminació, al considerar diferent el que nosaltres considerem normal. Volem conscienciar i educar la població, buscar la solidaritat i el compromís per acabar amb els estereotips”, ha expressat Cristian Portet, membre de la Fundació Rosella.

Cristian Portet, usuari Fundació Rosella

Astrid Cos, del Servei de Rehabilitació Comunitari Sagrat Cor, ha dit que “volem celebrar els nostres drets com a persones amb diversitat funcional. Tenir més autonomia sobre les nostres vides personals i privades per desenvolupar-les amb la màxima normalitat possible. Tenir més ajudes i recursos per als usuaris i familiars”.

Astrid Cos, usuària Servei Rehabilitació Comunitari Sagrat Cor

La usuària de l’Associació per la Salut Mental del Baix Nord, Isabel Tremosa, ha indicat que “és molt important la unió de tots els col·lectius en un dia com el d’avui. Considerem que el compliment dels nostres drets necessita una revisió integral. Quan apareix la problemàtica, molts dels nostres drets són vulnerats i sense drets no hi ha recuperació. Tenim dret a un tracte igualitari i no discriminatori”. “Reclamem el dret a rebre informació comprensible sobre què ens passa, els tractaments i les possibilitats de recuperació. És necessari per decidir sobre les nostres vides”.

Isabel Tremosa, usuària Associació per la Salut Mental

L’alcalde Xavier Fonollosa, qui ha assistit a la festa acompanyat de la regidora Rosa Cadenas, ha subratllat que “la Declaració Universal dels Drets Humans són els drets que tenim totes les persones només per haver nascut, són inherents a la condició humana. Les administracions i els representants del poble tenim l’obligació de preservar-los, que no es violin mai, que siguin impertorbables i que els tinguem tots de manera categòrica”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Hi han participat usuaris del Centre Ocupacional Can Serra, del Centre Especial de Treball Can Cases, del Centre d’Educació Especial El Pontarró, la Fundació Vallparadís, l’Associació per la Salut Mental del Baix Llobregat Nord, la Fundació Privada Rosella i Germanes Hospitalàries Sagrat Cor.