‘Enviant armes, rebent refugiats’, una reflexió sobre la guerra a l’Iraq i Síria del periodista Vicente Díaz

2671
'Sending weapons, refugees coming'
'Sending weapons, refugees coming'

El periodista sevillà Vicente Díaz farà la xerrada ‘Enviant armes, rebent refugiats’ aquest dijous (19.00h) a La Caserna, on hi roman la seva exposició fotogràfica amb el mateix nom. La intenció és donar a conèixer la guerra que s’està lliurant contra els terroristes a l’Irak i Síria i conscienciar de les conseqüències que aquest conflicte provoca entre la població civil.

Milions de persones forçades a fugir dels combats, provocant un èxode massiu cap els països limítrofs i, també, com a refugiats a Europa. Des dels fronts de guerra fins als camps de refugiats a l’Àsia i Europa. Díaz vol “donar una visió diferent a les imatges de guerra i combat a les quals estem acostumats a veure a les notícies. Fer una denúncia sobre la gran víctima dels conflictes que és la població civil”.

Vicente Díaz, periodista

“Els grans fabricant d’armes (EUA, Xina o Rússia ) s’abasteixen econòmicament de l’enviament d’armament a aquest països i els utilitzen per a exercir la seva hegemonia a la zona. En comptes d’enviar armes, haurien d’enviar tropes pacificadores i ajuda humanitària als camps de refugiats”, reivindica.

En el seu dia a dia com a corresponsal de guerra, Díaz sempre es marca un objectiu a cobrir, amb la precaució com a principal aliada, “perquè sinó la teva informació no va enlloc”. Lliura “una guerra personal constant per a aconseguir informació sobre el terreny, diferent a la que ofereixen les agències”. Pertany a Reporters sense Fronteres, organització que vetlla per la llibertat de premsa i la seguretat dels periodistes als països en conflicte, i posa en relleu la figura del fixer, traductor i guia sobre el terreny.

Vicente Díaz, periodista

Confessa que li impacta “el contrast entre els problemes d’aquí i els d’allà”, i “l’olor a pólvora, el soroll de les bombes i les metralletes” quan s’acosta massa al front de guerra. “Has de fer un exercici mental per poder-t’hi enfrontar, no prendre partit i ser el màxim de coherent possible. La meva màxima és que cap de les dues parts del conflicte són bones ni dolentes”.

Vicente Díaz, periodista
Vicente Díaz, periodista
Vicente Díaz, periodista

Viatjant de forma autònoma (com a freelance) a països i regions en conflicte, des de la caiguda del mur de Berlín el 1989, passant per les revolucions dels països de l’Est (Polònia, Romania, Hongria…) fins a arribar a la guerra de Bòsnia-Herzegovina, Croàcia, etc. Llicenciat en periodisme el 1999 per la Universitat de Sevilla. A partir del 2.000 cobrint les guerres d’Afganistan, Irak i Síria. Actualment, treballant als Serveis Informatius de Canal Sur TV, des de l’any 1989.

Exposició ‘Enviant armes, rebent refugiats’

La mostra ‘Enviant armes, rebent refugiats’ recull un compendi de fotografies, imatges en moviment per donar testimoni dels sofriments de la guerra. Es pot veure des del 24 de març i fins el 28 de maig al Centre d’Interpretació Històric-La Caserna. Dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h; dissabtes, diumenges i festius, de 12.00 a 14.00h.