Es compleixen 50 anys de la riuada de 1971 a Martorell

3125

Avui es compleixen 50 anys de la riuada de 1971. Les entitats Martorell Viu i Cinema del Diable, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell, inicien aquest setembre un programa d’actes per commemorar els fets. L’alcalde Xavier Fonollosa, el regidor de Medi Ambient, Albert Fernández, i els membres de Martorell Viu, Rafael Díez i Alfred Bellés, han presentat el programa aquesta tarda a la sala de plens.

El 20 de setembre de 1971 un fort temporal va caure sobre gran part de Catalunya. Les intenses pluges van provocar el desbordament del riu Llobregat que va registrar el cabal màxim del segle XX, 3.150m3/s. Els efectes de les aigües van ser especialment greus a Martorell, Cornellà, Terrassa, El Prat de Llobregat, Girona i Figueres. La crescuda va ser superior a la del 25 de setembre de 1962 i va causar un total de 21 morts, 14 d’ells a la província de Barcelona.

L’alcalde Fonollosa ha recordat que a Martorell “la pluja va fer desbordar el riu Llobregat, però també l’Anoia amb pujades brutals que van arribar fins a tres metres per sobre del nivell normal dels carrers, per exemple al barri de l’Illa Santacana”. “Moltes indústries van quedar negades i, com a conseqüència, van haver de tancar i molts treballadors es van quedar sense feina. Va costar molt de temps restablir certa normalitat per a algunes famílies”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Els danys ocasionats als habitatges també van ser quantiosos. Per a acollir les famílies afectades es va habilitar l’asil de gent gran Sant Joan de Déu, pavellons prefabricats i molts veïns van acollir-ne d’altres a les seves pròpies llars. L’aiguat va provocar talls en el subministrament elèctric i el col·lapse del clavegueram. Les piscines, municipal i del Club Natació Martorell, van patir les conseqüències de l’avinguda, i l’horta de la ribera del riu va quedar inundada. Les aigües van respectar els ponts, entre ells el del Diable, però l’elevat de la Renfe es va inundar.

En global, el succés va provocar greus danys a 450 indústries dels municipis afectats. De 30.000 a 40.000 obrers es van veure perjudicats pel tancament de fàbriques, entre elles la factoria SEAT a la Zona Franca. Mercabarna també es va veure obligada a suspendre operacions. Les pèrdues es van avaluar en 7.000 milions de pessetes.

Els ministres de Governació, Garicano Goñi; Obres públiques, Fernández de la Mora; Treball, de la Font i Relacions Sindicals, García Ramal, es van desplaçar a Barcelona per estudiar els problemes derivats de les inundacions amb el governador civil, Pelayo Ros. Després de la visita es van decretar mesures d’urgència per a la recuperació de les zones afectades.

El 8 d’octubre de 1971 el Consell de Ministres aprovava diferents obres per prevenir els efectes de futures inundacions: la canalització dels últims 7 quilòmetres del riu Besós; 7 últims quilòmetres del Ter; els rius Marroch i Güell i les rieres Massanas i Galligans a Girona. Les obres, per valor d’uns 780 milions de pessetes, es van executar amb càrrec a l’Estat.

No obstant això, aquest consell no es va pronunciar sobre les obres del riu Llobregat, l’execució del qual s’havia aprovat en un Decret llei de l’11 d’octubre de 1962, dies després de les inundacions ocorregudes al setembre d’aquest mateix any. Les obres de canalització del primer tram del Llobregat des de Molins de Rei fins a la mar, es van adjudicar finalment el 14 d’octubre de 1974.

Fonollosa ha explicat que, tenint en compte el context de l’època, “es van prioritzar una sèrie d’obres hidràuliques i a Martorell, una de les importants molts anys després, va ser el famós calaix que tenim al costat del pont del Diable, que va millorar els fluxes del riu”.

Actes per recordar el fet històric

Martorell Viu i Cinema del Diable, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell, presentaran el 28 de setembre, a les 18.30h, a La Caserna el cicle d’activitats amb motiu del 50è aniversari de la riuada. Es podrà veure el trailer del documental que estan preparant amb testimonis que van viure l’episodi en primera persona. A més, es llegirà un text de Francisco José Lozano titulat Retorno al río de la vida, guanyador del Premi Vila de Martorell.

Rafael Díez, membre de Martorell Viu ha dit que “l’hem pogut fer gràcies a la col·laboració de Cinema del Diable, i de molta gent a la qual li ha semblat molt bé la idea de recuperar testimonis escrits, fotografies i pel·lícules. Tothom s’hi ha abocat”. Tots aquells que vulguin col·laborar poden posar-se en contacte amb la Regidoria de Medi Ambient al correu electrònic mambient@martorell.cat o al telèfon 93 775 34 34 , “per poder completar algunes qüestions que encara queden febles en al documentació. Quan més testimonis, més qualitat tindrà el documental”.

Rafael Díez, membre Martorell Viu

Alfred Bellés, membre de Martorell Viu, ha avançat que tenen la voluntat de programar, més endavant, “un cicle de xerrades amb experts sobre la cronologia dels fets a Martorell, sobre com reduir els danys causats per les inundacions, i sobre aspectes meteorològics i canvi climàtic”.

Alfred Bellés, membre Martorell Viu

“Quant més respecte tinguem per la plana d’inundació, menys danys tindrem en el futur. Actualment, l’Agència Catalana de l’Aigua no inclou els fenòmens de canvi climàtic, però tots els escenaris apunten a un canvi de clima més extrem”. “És important que institucions i entitats recuperem aquesta memòria històrica, que la gent més jove la conegui i extreure’n lliçons del passat per tal que no es repeteixi”, ha incidit.