Amb motiu del centenari de la pel·lícula The Kid (El vailet), escrita, dirigida i protagonitzada per Charles Chaplin, l’associació Cinema del Diable i BCN Film Fest projecten la cinta aquest divendres al Centre Cultural, a les 19.00h. És una de les poques pel·lícules del cinema mut que han mantingut la seva popularitat fins als nostres dies.

L’Edna acaba de donar a llum un fill no desitjat. Amb gran dolor decideix deixar el seu nadó dins l’elegant automòbil d’una família acabalada, al costat d’una breu nota en què demana que es facin càrrec del seu fill. Però uns delinqüents roben el cotxe i deixen el nen abandonat en una cantonada d’un barri marginal. És allà on un alegre, despreocupat i innocent rodamón, en Charlotte, el troba.

Tot i que en diverses ocasions intenta desfer-se d’aquesta responsabilitat, se’n compadeix i decideix adoptar-lo -amb el nom de John- perquè dins d’una butxaca de la seva roba hi havia una nota, escrita per la seva mare, que deia: “Si us plau estimeu i tingueu cura d’aquest nadó orfe”. Al cap de cinc anys el nen ja sabia fer de tot, cuinar, espavilar-se sol, treballar…Tots dos sobreviuen inventant divertides trampes, vivint en un suburbi, però alhora tranquils i feliços.

Edna, que s’ha convertit en una actriu famosa i rica, intenta mitigar el dolor d’haver perdut un fill, i va sovint als suburbis a repartir joguines entre els nens pobres, entre els quals hi ha el nen. Quan Edna veu la nota que havia escrit i que Charlot havia guardat com a únic document sobre els orígens del vailet, s’adona que es tracta del fill que havia perdut.

“Per a escriure el guió d’aquesta pel·lícula, Chaplin s’inspira en la cruesa de la seva pròpia infància i també en la mort del seu fill que havia nascut de forma prematura”, comenta Anna Lati, membre de Cinema del Diable. “El personatge d’aquest rodamón de bon cor que a Espanya coneixem com a Charlotte, ja havia aparegut a diversos curtmetratges, però aquest va ser el primer llarg que Chaplin li dedicava. Va ser un pas important en la seva carrera i va consolidar el personatge com un dels més famosos de la cultura popular”.

Anna Lati, membre Cinema del Diable

Lati ressalta que “el domini cinematogràfic i actoral de Chaplin fan que tot i havent passat cent anys es conservi fresc, brillant i molt divertit. Les seves històries reflecteixen el patiment del món de forma cruenta, però llançant sempre un missatge de solidaritat humanista”. “Aquesta obra mestra de Chaplin es va estrenar el 1921 i per celebrar-ho va ser digitalitzada en 4K i aquesta serà la versió que projectarem aquest divendres”.

Anna Lati, membre Cinema del Diable

El passi és gratuït, però cal fer reserva prèvia per control d’aforament al portal entrades.martorell.cat.