Les escoles José Echegaray, Mercè Rodoreda, Lola Anglada, Vicente Aleixandre, Juan Ramón Jiménez i La Mercè han commemorat el DENIP, el Dia Escolar de la No Violència i la Pau. Es tracta d’un dia, el 30 de gener, que promou la cultura de la pau entre els estudiants i el conjunt de la comunitat educativa. L’elaboració d’un mural commemoratiu, l’aprofundiment en la vida d’algun Premi Nobel de la Pau, contacontes, tallers o l’elaboració de vídeos han estat les activitats realitzades.
L’Echegaray ha commemorat aquest dia escollint com a lema ‘La llibertat d’expressió’. La directora Cristina Dalmau diu que “cada any treballem un premi Nobel de la Pau i, enguany, hem triat la figura de la Maria Ressa, qui ho va ser l’any 2021”. Una periodista filipina “que lluita per la llibertat d’expressió, tant al seu país com a la resta del món”. Els alumnes han dedicat uns dies a conèixer-la, així com la seva vida, les seves idees, el seu treball i els seus valors, i han treballat mots com democràcia, censura i llibertat d’expressió, tots relacionats estretament entre sí.
Cristina Dalmau, directora Escola José Echegaray
La celebració ha culminat amb una votació entre els alumnes per decidir el dibuix o anagrama que s’ha fet aquest dia 30 en un mural a la paret externa del gimnàs, i que s’ha elaborat amb les mans dels nous alumnes de P3 i altres cursos que arriben a l’escola. Dalmau explica que “ha estat una jornada molt maca i enriquidora”.
Cristina Dalmau, directora Escola José Echegaray
L’Escola Mercè Rodoreda ha volgut donar visibilitat a totes les guerres i conflictes armats que hi ha actualment al món. Per aquets motiu, el centre educatiu ha fet partícips a l’alumnat fent un vídeo i diferents activitats per fer-los conscients de la necessitat de diàleg com a solució quan hi ha un conflicte.
Els alumnes del Lola Anglada també han donat veu i visibilitat a tots els països que pateixen guerres, a través de diferents actes per promoure la pau com el camí que sempre cal trobar per evitar conflictes. L’alumnat i professorat del Col·legi La Mercè ha commemorat l’efemèride amb un mosaic humà formant la paraula PAU.
Els alumnes de Primària de l’Escola Juan Ramón Jiménez han dut a terme diversos tallers sobre la pau i els de 6è han llegit un manifest al pati del centre. Tot seguit, des dels més petits als més grans, han fet un acròstic amb missatges contra la violència.
I a l’Escola Vicente Aleixandre, els nens i les nenes del cicle dels grans han anat a explicar contes als cicle de petits i mitjans, tots vinculats a la tolerància, la solidaritat, la concòrdia i el respecte envers els drets humans. Després de l’estona d’esbarjo, s’hi han trobat tots per cantar i ballar la cançó de Txarango Obriu les portes.
El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (o el seu acrònim DENIP), es coneix també com a Dia Mundial o Internacional de la No-violència i la Pau. El va idear el poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal Vidal, i és una iniciativa d’Educació No-violenta i Pacificadora, difosa internacionalment.
Es practica a escoles de tot el món el 30 de gener -coincidint amb la data d’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi- i dies immediats en el calendari. Propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau. El seu missatge bàsic diu: “Amor universal, No-violència i Pau. L’Amor universal és millor que l’egoisme, la No-violència és millor que la violència i la Pau és millor que la guerra”.