Estudiants d’arqueologia de la UB fan un taller experimental de cocció de ceràmica a Santa Margarida

2016
Taller de cocció de ceràmica a Santa Margarida
Taller de cocció de ceràmica a Santa Margarida

Una quarantena d’estudiants d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona van participar, aquest dissabte, en un taller de cocció de ceràmica a Santa Margarida de Martorell. L’activitat és la part pràctica i final d’una assignatura d’experimentació per a elaborar peces ceràmiques a partir de l’ús de diverses tècniques i materials. L’organitzen conjuntament el Centre d’Estudis Martorellencs i la institució universitària.

Els 42 alumnes van cavar un sot a terra per fer un forn de cocció de peces creades que havien modelat amb anterioritat a l’aula. Una activitat que s’inclou, com a pràctica experimental, dins l’assignatura Metodologia arqueològica III, de segon curs del Grau d’Arqueologia, dirigida pels doctors Javier López Cachero i Verónica Martínez Ferreras.

“La intenció és fer ceràmica a l’estil prehistòric, basant-se en un treball de classe perquè cada alumne faci les seves peces. Un cop seques, les portem aquí a Martorell per coure-les  en una segona fase, amb un procés que dura unes quantes hores”, avançaven els doctors.

Javier López Cachero i Verónica Martínez Ferreras, doctors d'Arqueologia

Cada alumne havia barrejat argila amb altres materials, com ara sorres, petxines triturades o cendres: “La pràctica fa experimentar al voltant de les quantitats i la tècnica per fer la peça i veure com ha anat evolucionant el material en tots els processos i conèixer el resultat final en aquesta última fase de cocció, diferent en cada cas”, deien els doctors, que van posar en valor la pràctica en el context de l’arqueologia: “La ceràmica és un dels primers materials sintètics creats per l’ésser humà”.

Javier López Cachero i Verónica Martínez Ferreras, doctors d'Arqueologia

Una de les estudiants, la Laura Vidal, explicava que “aquí hem fet una cubeta al terra, que hem omplert amb fusta i les ceràmiques. Hem encès un foc i l’hem cobert de més fustes. El foc ha fet la seva feina i, en apagar-se, han quedat les brases i el resultat final de les peces”. Vidal reconeixia que “algunes han quedat malmeses i d’altres han aguantat bé”.

Laura Vidal, estudiant de 2n d'Arqueologia

Per la seva banda, el Samuel Horta deia que “fa uns 10 dies vaig fer una ceràmica que és un calze d’uns 200 grams, fet només d’argila i aplicant una petita decoració bàsica fent incisions amb l’ajut d’un ganivet. El vaig deixar assecar i ara estic pendent de veure si amb la cocció ha resistit bé”.

Samuel Horta, estudiant de 2n d'Arqueologia

La jornada, de tot el dia, es va completar amb una xerrada a càrrec del director del Museu de la Terrissa de Quart, Joan Vicens, qui va presentar la tasca que desenvolupa l’equipament com eina formativa i de difusió per al coneixement de la terrissa popular en tant que recurs etnoarqueològic.