El capgròs Sr. Paco, propietat del Patronat de la Fundació Francesc Pujols de Martorell, ha estat convidat a la celebració dels 25 anys dels gegants Gala i Dalí de Figueres. La cita s’emmarca en la Trobada Gegantera organitzada per la Colla de Figueres, amb la participació de representants de Martorell, Castelló d’Empúries, Le Soler, Navata, Peralada, Roses i Vilaür.
El retrobament amb el Sr. Paco, apadrinat per la resta de colles geganteres, es produirà a la plaça Gala – Salvador Dalí el 5 de maig, a les 11.15h, per rememorar les visites que el filòsof martorellenc Francesc Pujols va fer a Figueres. L’escriptor va ser amic personal del pintor i va tenir una important influència en el pensament de l’artista de Figueres, com explica el doctor de Filosofia Max Pérez en el llibre L’al·lucinogen de Dalí (Editorial Fonoll/La mira) qui també participarà en aquest acte.
Les figures de Gala i Dalí, portades per la Colla Gegantera de Figueres, tornaran aquesta visita el mes d’octubre amb la seva participació en les Festes del Roser a Martorell.
L’aniversari dels gegants Gala i Dalí es complementarà amb una exposició aquest estiu a l’oficina de Turisme de la plaça de Sant Pere, a la seu de la delegació a l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. La mostra compta amb la col·laboració d’aquesta entitat i del fotògraf Jordi Meli.
Amics dels Museus Dalí ha programat, també per les Fires i Festes de la Santa Creu, la presentació del nou llibre de Max Pérez, Figueres, ciutat de genis: Dalí, Deulofeu, Monturiol, Fages de Climent, Pujols i el rei Micomicó (Editorial Cal·lígraf) i la celebració del 25è aniversari dels gegants Dalí i Gala.
El llibre Figueres, ciutat de genis, ideat a partir d’una visita guiada promoguda per Amics dels Museus Dalí, endinsa el lector en altres pensadors figuerencs i catalans que van tenir una forta influència en Salvador Dalí: filòsofs admirats i reivindicats per l’artista, i integrats en la seva cosmovisió.
Dalí és només el personatge més conegut d’una nissaga de pensadors, escriptors i artistes que van oscil·lar magistralment entre la paranoia i la raó. En aquesta visita, el mateix Dalí serveix d’amfitrió per conèixer l’inconscient fantàstic que és present des de fa segles a la seva ciutat natal, amb figures com Alexandre Deulofeu, descobridor de la llei matemàtica que permet predir el futur de les civilitzacions; Carles Fages de Climent, poeta de ciència-ficció que va transformar l’Empordà en el centre del món i el bressol dels déus; o Narcís Monturiol, inventor d’un peix bio-mecànic al servei de la humanitat. També Francesc Pujols, fundador de la Religió científica catalana, de qui Dalí era seguidor fervent, i l’escollit per presidir l’entrada del seu Teatre-Museu, en un monument al pensament dels genis.
Els origens del Sr. Paco
El Sr. Paco, és el fill del Patronat de la Fundació Francesc Pujols. El motiu de la seva creació va ser homenatjar de forma especial la persona de Francesc Pujols el dia que la ciutat de Barcelona va inaugurar el carrer que dur el seu nom, vial situat entre la plaça de la Vila de Madrid i els carrers d’en Bot i del Duc, al districte de Ciutat Vella. L’acte es va dur a terme el 18 d’octubre de 2008.
L’encàrrec de la creació del capgròs el va rebre el Taller El Petit Drac, taller especialitzat en la creació de bestiari, capgrossos i gegants. Des de la Fundació es van fer arribar diverses fotografies de Francesc Pujols, per poder fer el motlle de fang. Una vegada es va aprovar el motlle, es va procedir a transformar-lo en el capgròs Sr. Paco.
Un detall important del Sr. Paco és el seu barret, una característica de Francesc Pujols, que no es podia deixar de representar en la figura del capgròs. Per acabar de vestir-lo faltava la indumentària. Aquest encàrrec el va rebre Gemma Malé, especialitzada en vestuari festiu i teatral.