Emmarcada en la celebració dels ‘11 Dies Literaris‘, la Biblioteca Francesc Pujols ha acollit aquest matí la presentació del conte L’últim somriure, escrit per la martorellenca Neus Cester, mestra d’educació infantil, i il·lustrat per Verónica Gallardo. El llibre parla del dol infantil, i indaga sobre com els més petits poden arribar a sentir un garbuix d’emocions davant la mort, que suposa un misteri per ells. En aquest context sovint apareix el dol, que és una reacció comuna i complicada de gestionar. Aquest relat il·lustrat ja es pot trobar a totes les llibreries.
Tal com ha explicat l’autora, Neus Cester, L’últim somriure va sorgir de la voluntat de “dedicar-li un llibre al meu pare, que va morir ara fa tres anys”. “Tot i que escriure’l va ser un procés molt dur, ha estat molt sanador i m’ha ajudat a tractar emocionalment la seva mort. A més, ho he fet vinculant-ho amb la meva vocació per trencar tabús i apropar aquest tema als infants d’una manera natural. A vegades no se’n parla amb ells de la mort, i això suposa potser una sobreprotecció”.
L’autora ha definit el resultat com “una història que es crea a partir d’una conversa entre una nena i el seu pare, on ella li pregunta les seves curiositats sobre la mort. En un moment donat, el pare mor i ella comença a travessar el seu dol, fins que l’accepta, i a través dels cinc sentits comença a millorar en aquest procés. A les teràpies psicològiques i acompanyaments ens donen molts recursos, però al final els cinc sentits són els que més t’apropen a l’altra persona”.
Neus Cester, autora 'L'últim somriure'
El conte aborda la mort amb la voluntat que deixi de ser un tema tabú, especialment entre els infants. “Aquesta qüestió forma part del nostre dia a dia, per tant, no només s’ha de tractar quan hi ha un dol, sinó que als infants se’ls hi ha de parlar, i ha de ser amb total normalitat”, ha remarcat l’autora. Així, el llibre no és només per a nens que s’hi han trobat de cara amb una situació d’aquest tipus, sinó que és també per la resta, perquè ningú n’està exempt.
L’escrit surt de la importància d’introduir els més petits en aquest tema, perquè quan arribi el moment de tenir una pèrdua propera, “no tinguin la sensació de no saber com actuar, ni què és el que passa”, ha expressat Cester. “No només és un conte que serveix per a gestionar el dol, sinó que també serveix per parlar-ne i normalitzar-lo. La tristesa és una emoció més i no és dolenta, fa mal, però arriba, i quan abans s’accepti i es treballi, més fàcil serà el camí”.
Neus Cester, autora 'L'últim somriure'
Cester entén aquest llibre com una forma de deixar anar els seus sentiments: “el vaig escriure tot de cop quan una nit em vaig desvetllar a les quatre de la matinada, just a l’hora en què el meu pare va morir temps abans. Estava tan angoixada i trista, que vaig començar a escriure per deixar anar tots els sentiments. Abans d’enviar-lo a l’editorial, això sí, vaig fer uns retocs”.
L’autora ha destacat la importància de posar-li atenció al dol, perquè si no, es pot acabar “enquistant”. “En canvi, verbalitzar aquestes emocions i tractar-les ajuda molt. En definitiva, aquest llibre m’ha impulsat a transformar tot el dolor en amor, per poder-li’l dedicar al meu pare”.
Neus Cester, autora 'L'últim somriure'
L’últim somriure consta de 32 pàgines escrites en català i a color, il·lustrades per Verónica Gallardo, i es pot trobar per un preu que ronda els 17 euros a totes les llibreries. Així, la venda ha estat tot un èxit, a la web de l’editorial Cuatro Hojas ja han anunciat que s’han quedat sense existències.