Estudiants de la UB participen en una jornada d’arqueologia a Santa Margarida

1304

75 estudiants d’arqueologia de la Universitat de Barcelona han participat aquest dissabte en una jornada d’arqueologia experimental als terrenys del jacimentarqueològic de Santa Margarida. Els alumnes han enllestit una de les pràctiques de l’assignatura Metodologia arqueològica III del Grau d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i ha estat dirigida pels Drs. F. Javier López Cachero i Rosario Navarro. La jornada ha comptat amb el suport del Centre d’Estudis Martorellencs.

L’activitat ha consistit en la reproducció del procés de cocció de ceràmica seguint tècniques pròpies de la prehistòria. Els alumnes han dut peces de fang fabricades per ells mateixos seguint la metodologia de l’època i han fet el seguiment de tot l’experiment per a treure les conclusions.

Rosario Navarro, presidenta del Centre d’Estudis Martorellencs, explica que “tot aquest procés de cocció ha estat enregistrat per als estudiants perquè hi ha dues sondes piromètriques que mesuren la temperatura i es tracta de veure com ha quedat la seva peça de fang després de la reacció del foc”.

La cocció de ceràmica
La invenció de la ceràmica es remunta a l’època Neolítica i vinculada al procés d’eclosió de l’agricultura, encara que no de forma exclusiva. Les primeres ceràmiques, com les que s’han vist en aquest experiment, eren fetes sense l’ús de torn i amb pastes de composició grollera. Navarro explica que “els processos de cocció eren molt simples ja que es limitaven a col·locar les peces envoltades de la llenya que es cremaria, assolint temperatures a l’enton dels 700º”.

En la jornada la cocció s’ha fet d’acord amb aquesta tècnica, lleugerament evolucionada i que permet assolir una temperatura lleugerament superior ja que les peces se situen sobre un llit de llenya dins un clot excavat prèviament en el terreny, que es cobreix també amb més llenya. Els Drs. Alfred Mauri i Ester Travé han participat, també, en la jornada.

Més activitats universitàries

Aquesta no és l’única jornada d’experimentació entre estudiants universitaris que es farà durant aquest curs al jaciment de Santa Margarida. Divendres vinent, 17 d’abril un grup d’alumnes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) repetiran l’experiència. A més, Rosario Navarro ha confirmat que “a final d’aquest curs un grup d’una quinzena de persones excavaran durant 80 hores un sector del jaciment sota la direcció de l’historiador martorellenc Alfred Mauri i es faran càrrec de tot el procés d’excavació”.

Des de fa tres anys, l’Ajuntament de Martorell, el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) i les universitats UB i UAB van signar un conveni perquè les pràctiques al jaciment de Santa Margarida tinguin caràcter oficial.

Santa Margarida, un escenari idoni

Santa Margarida de Martorell és un jaciment situat a Martorell que presenta una seqüència arqueològica que s’estén des dels segles VI i VII fins a mitjans del segle XX. El jaciment, gestionat pel Centre d’Estudis Martorellencs, té la condició d’extensió del Museu Municipal Vicenç RosMartorell i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Rosario Navarro, presidenta del Centre d’Estudis Martorellencs, explica que “trobar un emplaçament d’una gran idoneïtat com és el jaciment de Santa Margarida per fer aquestes pràctiques universitàries, a tocar de Barcelona és una gran sort que tenen els alumnes”. Durant més de 30 anys, el CEM ha capitalitzat totes les seves accions des de Santa Margarida.