Excel·lent acollida de la ruta literària pels indrets on va viure el filòsof de la Torre de les Hores, Francesc Pujols

2659
Ruta literària Francesc Pujols
Participants a la ruta literària de Francesc Pujols davant de La Torre de les Hores

La Fundació Francesc Pujols i la Biblioteca Martorell han organitzat, aquest diumenge al migdia, una experiència per promocionar la figura del filòsof martorellenc a través de diferents edificis i personatges estretament lligats amb Pujols. La ruta literària Francesc Pujols, el filòsof de la Torre de les Hores s’ha presentat davant de més d’una vintena de persones que, prèviament, s’havien apuntat a l’experiència. A la cita no hi ha faltat el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, i el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués.

La ruta literària de Francesc Pujols està formada per quatre escenaris: la plaça de l’Església, El Círcol, la plaça de les Hores i la Torre de les Hores. Francesc de Castro, patró de la fundació ha guiat la visita que té una durada d’una hora i mitja. Durant el recorregut, el visitant reviu els indrets més significatius freqüentats per l’escriptor i filòsof, ja que Pujols es va instal·lar definitivament amb la seva família a Martorell a l’any 1926 i s’hi va estar fins que va morir al febrer de 1962.

La ruta no ha deixat indiferent als visitants. El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, pensa que “per ser experimental, ha anat molt bé. La proposta ajuda a entendre la relació que va tenir amb Pujols algun dels racons més emblemàtics de Martorell, així com personatges il·lustres, com va ser el tenor Palet”.

Sergi Corral, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni

Al finalitzar, els assistents han degustat una copa de cava i els pinyons d’en Palet, unes delicioses galetes farcides d’una suau capa de crema i recobertes amb pinyons, creades per rememorar la qualitat vocal del tenor martorellenc.

 

 La ruta literària

El punt de partida de la ruta literària de Francesc Pujols comença a la plaça de l’Església per descobrir la casa natal del tenor Josep Palet i Bartomeu (Martorell, 7 de juny de 1877 – Milà, 1 de febrer de 1946). L’afamat i internacional tenor, del qual ara se’n celebren els 140 anys del seu naixement, va ser admirat per Pujols.

La visita continua pel carrer Francesc Santacana, amb una breu menció a l’Enrajolada, i plaça de la Vila on fa una aturada davant de l’antiga seu del Círcol Democràtic Recreatiu (1917) que va ser uns dels espais de tertúlia més rellevants de Martorell, freqüentat per Francesc Pujols, on va compartir impressions amb personatges il·lustres com l’escriptor Josep Pla (Palafrugell, 8 de març de 1897 – Llofriu, 23 d’abril de 1981).

La plaça de les Hores és un altre punt de referència de la ruta abans de finalitzar a la Torre de les Hores, la que va ser residència familiar de Pujols i actualment seu de la fundació que porta el seu nom. En aquest punt, el visitant s’endinsa en les estances de la casa, on en destaca la biblioteca que guarda un important volum de la documentació i de l’obra de Pujols, així com un notable conjunt de pintures i gravats dels seus amics artistes.

Diptic Ruta literària Francesc Pujols
Díptic Ruta literària Francesc Pujols

Per la vicepresidenta de la Fundació Francesc Pujols, Assumpta Clopas, l’experiència “d’avui ha estat molt satisfactòria i amb una afluència de públic molt bona. Ara valorarem i decidirem quin és el format definitiu que li donarem a l’activitat. El que està clar es que volem continuar difonent l’obra de Pujols”.

Assumpta Clopas, vicepresidenta de la Fundació Francesc Pujols

La figura de Francesc Pujols “té moltes branques com els contemporanis i artistes que el venien a veure a Martorell. Alguns venien en tren i això els obligava a passejar-hi. Altres anaven directament a casa seva com el cas de Dalí. Per això pensem que la ruta pot contenir més o menys punts d’interès, segons la visió que li vulguem donar”, ha explicat Clopas.

Assumpta Clopas, vicepresidenta de la Fundació Francesc Pujols
Ruta literària Francesc Pujols
Visitants als menjador de La Torre de les Hores