Final de curs d’un ‘Espai Nadó’ que crea complicitats entre mares i pares per la criança

448
Final de curs de l'Espai Nadó

Aquest matí s’ha celebrat a la Llar d’Infants Riu de Sons el final de curs de l’Espai Nadó, un programa adreçat a pares i mares que acaben de tenir un fill i que vol enfortir les competències familiars i ajudar-los a abordar les diferents situacions de la criança. A la trobada hi ha assitit la regidora d’Infància de l’Ajuntament de Martorell Belén Leiva. Els assistents a l’acte han gaudit d’un pica-pica en el comiat de temporada.

L’Espai Nadó és una iniciativa impulsada pel Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM) que acull mares i pares de nadons de 0 a 12 mesos per a que esdevinguin primers educadors i afavoreix les relacions entre pares i fills en un clima acollidor i tranquil. S’ha celebrat amb periodicitat setmanal d’octubre a juny a la Llar d’Infants Riu de Sons en dos grups els dijous: un de 10.30 a 12.00h, i l’altre de 15.30 a 17.00h. Cada grup l’han integrat una desena de mares i pares i els seus nadons.

Ha valorat el curs Lídia Torras, responsable de l’etapa educativa de 0-3 anys del Departament d’Ensenyament i coordinadora dels espais de petita criança i acompanyament de les famílies. Torras ha destacat el paper de punt de trobada i intercanvi d’inquietuds i d’experiències de l’Espai -on s’han abordat qüestions relacionades, per exemple, amb l’alimentació, la lactància o la son. Tot això en un moment “tan vulnerable com el primer any de vida del nadó”. Tanmateix, s’ha referit a l’enriquiment que suposen les xerrades programades a càrrec de diversos professionals “del CAP, ASSIR, Biblioteca o de l’Hospital”.

Lídia Torras, coordinadora de les llars d'infants

Als participants se’ls ha enviat una enquesta de valoració. Els resultats en son “molt positius. Sobretot, destaquen l’acompanyament que reben per part de les educadores Susanna Rius i Núria Ros i tot el suport de les altres mares. Ens diuen que compartir-ho ajuda a desdramatitzar situacions. De vegades, entren plorant i surten rient”.

Lídia Torras, coordinadora de les llars d'infants

Com a botó de mostra, la Cristina Vázquez i la Marta Berbel, mares primerenques del Gabriel i de la Manila, respectivament. “És un espai molt respectuós i molt adequat per als infants. Hi hem manifestat les pors i les angoixes, hem compartit i après i, hagis triat el camí que hagis triat, no et sents mai jutjada ni per les conductores ni per les altres mares”, diu la Cristina.

Cristina Vázquez, mare participant a l''Espai Nadó'

La Marta, de la seva banda, explica que han teixit moltes complicitats: “Hem fet un contacte molt maco entre les mares i pares participants. Hem rigut i plorat, hem compartit coses molt íntimes i hem après a les xerrades i sentit el suport dels professionals”.

Marta Berbel, mare participant a l''Espai Nadó'

Final de curs de l'Espai Nadó

Nou servei per al proper curs: ‘Entre pares’

Lídia Torras ha avançat una novetat per al proper curs, el nou grup ‘Entre pares’: “Obrim un grup per a pares, només homes, de 9 sessions on ells tindran un espai per compartir amb altres pares i atènyer a la corresponsabilitat en l’educació”. A l”Entre pares’ també hi vindran professionals de Martorell relacionats amb la pediatria, la sexologia i d’altres àmbits, que farà explicacions i teràpia amb els participants.

Lídia Torras, coordinadora de les llars d'infants

Torras anima als pares a que “s’hi apuntin. Els ajudarà a portar la situació el millor possible”. Serà un espai que combinarà les sessions en les que es podran portar els fills i filles amb d’altres que seran només per als adults, però on s’oferirà un servei de cangur.