Finalitzada la instal·lació del nou punt de recàrrega dels autobusos elèctrics de Martorell

1283
Pantògraf bus elèctric

L’Ajuntament de Martorell va finalitzar, el passat 12 de maig, les obres d’instal·lació del punt de recàrrega per als nous autobusos elèctrics urbans, situat a la plaça Joan Serrats de Martorell.

Aquesta instal·lació permetrà substituir definitivament la flota d’autobusos urbans de gasoil pels nous autobusos que funcionen 100% amb energia elèctrica verda. La contractació de l’electricitat es fa mitjançant la central de compres de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), que està integrada a la Xarxa de Compra Pública Verda (CPV) de Catalunya.

El punt de recàrrega dels autobusos elèctrics consta d’un sistema de càrrega ultraràpida, el pantògraf, i una nova estació transformadora, l’ET, que han de garantir el subministrament elèctric.

Aquest sistema de càrrega ultraràpida, també anomenat sistema de càrrega d’oportunitat, permet omplir fins al 80% de la bateria del vehicle en un temps d’entre 4 i 6 minuts, gràcies als 450 kW de potència del carregador.

El sistema de recàrrega es compon de dos elements: un pòrtic amb una campana ubicat al costat de la parada de l’autobús, i un braç mecànic retràctil instal·lat al sostre de l’autobús que es desplega fins a unir-se a la campana. Aquests dos elements s’acoblen per iniciar la càrrega de la bateria mentre el vehicle està estacionat.

Per a poder iniciar la recàrrega de forma ràpida, l’autobús compta amb sensors per automatitzar aquest procés. A la part davantera del vehicle, hi ha el sensor d’aproximació, que avisa que l’autobús s’està apropant al pilar carregador i prepara el sistema per a la seva posada en marxa. A la part posterior de l’autobús, hi ha el sensor de posició, que confirma al braç pantògraf que ja es pot desplegar per acoblar-se a la campana i procedir a la càrrega.

El carregador, a més, està connectat al Centre de Control de l’operador, que envia informació en temps real sobre l’activitat del dispositiu i l’estat del vehicle.

La infraestructura del sistema de recàrrega dels autobusos elèctrics ha comptat amb una inversió de 500.000 euros, que ha estat subvencionat pel Programa MOVES III per a la mobilitat eficient i sostenible.

Darrer període de proves dels autobusos elèctrics

L’Ajuntament de Martorell ha iniciat el període d’ajustos dels autobusos elèctrics i del sistema de càrrega ultraràpida. Ara per ara, el consistori està pendent que es disposi del subministrament elèctric definitiu per part d’ENDESA, que calcula que serà en les properes setmanes aproximadament.

El fabricant d’aquesta nova tecnologia de pantògrafs ha estat l’empresa SIEMENS, que ha desenvolupat específicament els equips i el software necessaris per a la intercomunicació de la infraestructura de recàrrega amb els autobusos elèctrics Solaris Urbino 8,9, el model d’autobusos elèctrics que ha adquirit l’Ajuntament de Martorell.