Fonollosa: “Mentre a Catalunya parlàvem de la B-40, a Madrid feien les M-30, 40 i 50”

485
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i vicepresident de la FMC

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell i vicepresident de la Federació de Municipis de Catalunya, ha lamentat el retard en la materialització de la B-40, de la que el passat febrer se’n va inaugurar el tram entre Olesa i Viladecavalls. Fonollosa opina que “no tota la culpa” d’aquests endarreriments “és de Madrid”, i ha suggerit que les discrepàncies entre diversos municipis del node Martorell-Abrera hi poden tenir a veure, a l’hora d’acceptar la infraestructura. Per aquest motiu, ha afirmat, “mentre a Catalunya hem estat parlant de la B-40 els darrers 30 anys, a Madrid han fet la M-30, la M-40 i la M-50”, ha afirmat.

La reflexió s’ha produït en el marc d’una participació acadèmica en el cicle de conferències ‘Alcaldes i universitat’, organitzat per alcaldes.eu juntament amb la Universitat Pompeu Fabra aquest matí, davant d’alumnes de primer curs de Ciències Polítiques. Al llarg de la sessió, Fonollosa ha caracteritzat els principals reptes del present de la seva ciutat, així com les particularitats de la feina d’alcalde. Fonollosa ha considerat que, tot i que tenir plans i fulls de ruta a llarg termini és necessari, les accions de govern municipal han de ser “dinàmiques, i no pas estàtiques” per poder adaptar-se als canvis socials, fins i tot dins d’un mateix mandat.

Futur de les entitats municipalistes

En un dels torns d’intervenció, l’alcalde ha destacat la “bona sintonia” del seu municipi amb d’altres municipis, el consell comarcal i la Diputació de Barcelona, però ha recordat que “no sempre hi ha hagut el consens desitjable amb la Generalitat de Catalunya” en les seves decisions. Ha posat exemples en relació a les recents decisions sobre el decret de sequera i ha explicat que “el Govern hauria de parlar més sovint amb els alcaldes i les alcaldesses, perquè tenen un perfil més pràctic” sobre el territori i els seus problemes.

A banda, com a vicepresident de l’FMC, Fonollosa ha explicat que Catalunya és un cas “únic” de coexistència d’entitats municipalistes, referint-se a l’ ACM i a la FMC. I ha destacat que, tot que ambdues mantenen molt bona relació institucional i representen bé els interessos de tots els partits i electes municipals, “a la llarga” seria convenient que es fusionessin en una de sola. Ha dit que el “90% de les necessitats dels municipis i alcaldes són comuns”.

El cicle ‘Alcaldes i universitat’ ha finalitzat avui, coincidint amb l’acabament del curs acadèmic 2023-24 i ha estat molt ben valorat per part del seu responsable acadèmic, el Dr. Miquel Salvador durant l’acte, qui ha emplaçat els presents a la propera edició, el curs vinent.

Alcaldes.eu és una plataforma transmèdia dedicada a oferir entrevistes i perfils a gestors municipals. Un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector hi té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per a construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

Llegeix l’informe complet de la sessió aquí