Formació als professionals del Circuit per a l’Abordatge de la Violència Masclista

1191

‘Intervenció amb nens i nenes que pateixen violència masclista’ és el curs que la Diputació de Barcelona ha organitzat, aquest matí al Centre Cultural, per als professionals que participen al Circuit Municipal per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista i en el Circuit d’Actuació en Situació d’alt risc, maltractament i abús en infància i adolescència de Martorell.

Hi ha participat més d’una vintena de professionals dels serveis que atenen casos de violència masclista, que treballen amb nens i nenes, i que formen part de les comissions d’abordatge de la violència masclista i les comissions d’infància: Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), Serveis d’Atenció Social Bàsica, Regidoria d’Ensenyament, Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), Policia Local, Àrea Bàsica de Salut, Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i Mossos d’Esquadra.

L’objectiu de la formació, segons el ponent, psicòleg i terapeuta infantil, doctor en Psicopatologia Infanto-juvenil de la Universitat Autònoma de Barcelona, Raúl Lizana, ha estat dotar els professionals d’un coneixement específic sobre els drets dels infants, el seu desenvolupament evolutiu i les seves necessitats derivades de l’impacte de la violència viscuda en l’àmbit familiar. “Que els professionals tinguin una coincidència de mirades a l’hora d’analitzar situacions de violència masclista, per a que puguin atendre ràpidament les víctimes, sense entrar en contradiccions. Si tots tenen una formació bàsica, l’atenció a les víctimes serà millor”, ha dit.

Reconèixer els infants com a víctimes

Segons Lizana, “el nens i nenes que viuen en famílies on es dóna violència masclista són víctimes directes d’aquestes situacions i, per tant, requereixen ser reconeguts com a tals, ser protegits i rebre una atenció especialitzada”.

Sovint, els processos judicials es dilaten i les decisions sobre qüestions que afecten directament els fills i filles acaben generant situacions conflictives. “Els processos de recuperació dels infants poden o no coincidir amb els de les seves mares però, en tot cas, la manca de serveis especialitzats i de coneixements aprofundits per acompanyar aquests processos es manifesta com una gran dificultat en els equips i comissions de treball”, ha destacat. Per això, és imprescindible “construir ponts entre els circuits per tal d’establir procediments de treball que proporcionin una atenció coordinada i específica a les situacions d’aquests infants i adolescents”, ha subratllat el ponent.

Sessions

La formació seguirà el 21 d’octubre, el 2 i 18 de novembre. Comptarà amb els ponents, Laia Rosich Solé, codirectora i responsable de l’eix de Formació a Professionals d’El Safareig. Consultora del SIAD de Cerdanyola del Vallès, llicenciada en Psicologia i Máster Interdisciplinari sobre Violència Domèstica; i Gemma Nicolás Lázaro, col·laboradora d’El Safareig i consultora i advocada en Delna Advocades.