Garcia: “El goig i el dolor són als meus poemes per mostrar els extrems vitals que ens treuen de la monotonia”

1902
Ricard Garcia
Ricard Garcia

El poeta martorellenc Ricard Garcia ha presentat a la Biblioteca Martorell On la sang, poemari guanyador del 19è Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal–Ciutat de Sagunt 2016. El llibre, estructurat en quatre parts, fa esment a fets i sentiments extrems de la vida, tant els que provoquen plaer com els que generen dolor. La presentació ha anat a càrrec de la professora de literatura Rosa Mulà. També ha presidit l’acte l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i ha assistit a la vetllada el regidor de Cultura, Sergi Corral.

Xavier Fonollosa, Ricard Garcia i Rosa Mulà
Xavier Fonollosa, Ricard Garcia i Rosa Mulà
Presentació del llibre 'On la sang', de Ricard Garcia
Presentació del llibre ‘On la sang’, de Ricard Garcia

“En aquest llibre anem d’un extrem a l’altre, de la poesia amorosa o eròtica al dolor i la mort”, ha dit Garcia. Una de les voluntats és “mostrar els extrems de la vida, perquè també siguem conscients de com aquests extrems ens treuen de la monotonia i ens fan adonar-nos que estem vius, tant per al goig com pel dolor”. Aquest és el fil argumental d’On la sang, un llibre del qual tot just aquests dies se n’està imprimint una segona edició.

Ricard Garcia

Els poemes queden repartits en quatre parts, aprofundeixen en temàtiques com l’amor i l’erotisme, l’envelliment, els records i la mort, i tenen com a element comú la sang. “En alguns poemes hi és com a element de ferida, però també és la sang que ens dona vida. La sang hi apareix com una dualitat: la mateixa cosa que et pot provocar dolor i la vida”, ha afirmat.

Ricard Garcia
Xavier Fonollosa, Ricard Garcia i Rosa Mulà
Xavier Fonollosa, Ricard Garcia i Rosa Mulà
Presentació del llibre 'On la sang', de Ricard Garcia
Presentació del llibre ‘On la sang’, de Ricard Garcia

Per a l’autor, els poemes que conté On la sang són “durs, perquè són situacions difícils que vivim quan ens enfrontem cara a cara amb els finals, amb la mort. En la societat que vivim actualment és una cosa que es dissimula i es tapa molt, i ho porto al llibre com una manera de dir que si vivim és perquè morim, i per enfrontar-nos anímicament a ella per conèixer-la i a acceptar-la com a un element cosubstancial de la vida”.

Ricard Garcia

Ricard Garcia (Sant Llorenç d’Hortons, 1962) ha estudiat Filologia Hispànica, és poeta i autor de diversos llibres d’aquest gènere literari i dirigeix tallers per a joves i adults. Ha publicat Els contorns del xiprer (guanyadora del Premi Josep Fàbregas i Capell-Vila de Sallent 2005), De secreta vida (37è Premi de Poesia Senyoriu d’Ausiàs March 2007), i El llibre que llegies (36è Premi de Poesia Vila de Martorell). A On la sang, ha comptat amb la col·laboració de Pere Salinas -il·lustració de portada-, Joan Navarro –pròleg- i Xavier Macià -versos introductoris-.