Xavier Pagès ofereix una xerrada sobre com la música segella les emocions a la memòria

1476
Xerrada 'Música i memòria'
Xerrada 'Música i memòria'

La música toca els sentiments i les emocions, té un efecte poderós sobre nosaltres i es guarda en la nostra memòria durant anys. Porta records a la consciència que pensàvem oblidats. Ho ha transmès aquesta tarda el músic martorellenc, cantant solista i director de corals, Xavier Pagès, a la xerrada ‘Música i memòria’, organitzada per l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell, que aquest mes celebra el seu segon aniversari. L’acte, que ha tingut lloc al Complex Educatiu Torrent de Llops, ha estat presidit per l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora de Joventut i Benestar Social, Cristina Dalmau.

Xavier Pagés ha afirmat que molts dels nostres records s’associen a la música: les cançons de bressol que ens cantava la mare tot conferint-nos seguretat; les cançons memorístiques de l’escola que servien per aprendre la lliçó; les cançons de joventut que rememoren primeres vivències; les cançons d’amor i desamor capaces d’enaltir o suavitzar un sentiment, i les cançons de treball pròpies de la primera meitat del segle XX, cantades al camp o durant les feines domèstiques. També, quan celebrem un esdeveniment important, “la música és present perquè, més enllà de l’acte en sí, el que volem és que el seu record perduri, que ens quedi gravat a la memòria”, ha remarcat.

Pel músic martorellenc, el que fa cimentar música i memòria són les emocions. “Amb les emocions podem tenir el records. Són el que busquen els compositors i el que busquem tots plegats per fer que les vivències perdurin, perquè el sistema de connexions a on es guarden les emocions és el més fort i el que pateix menys deteriorament en el nostre cervell. Us encoratgem a fer pràctica diària d’emocions, que és la manera de continuar tenint records i vida. La música és el segell que ens ajudarà”.

Xavier Pagès, músic

2n aniversari de l’associació

Aquest dissabte 27 de maig es compleixen dos anys del naixement de l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell. L’entitat, segons ha explicat el seu president Jordi Lucas, “va néixer per donar suport i informació organitzant tallers i activitats per a familiars i malalts, per tal d’alleugerir la càrrega dels cuidadors”. Lucas ha anunciat que l’associació ha estat acceptada, recentment, a la Federació d’Associacions de Malalts d’Alzheimer de Catalunya.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha volgut felicitar l’entitat per la tasca que desenvolupen. “Sou una les associacions més actives de Martorell, feu conferències molt interessants i doneu a conèixer aquesta dura malaltia, que també pateixen les famílies”. “Formar part de la Federació d’Associacions de Malalts d’Alzheimer us donarà un catàleg de serveis i possibilitats més ampli”, ha dit.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’Associació de Malalts d’Alzheimer oferirà el proper 30 de juny la darrera conferència de la temporada del cicle ‘Salut i memòria’, parlant sobre la inhabilitació del malalt.