Puig i Usart: “Hi ha d’haver més dones en la ciència, no ens hem de sentir petites”

305

Les meteoròlogues Gemma Puig i Mònica Usart han presentat aquest matí el llibre que han escrit a quatre mans, Atrapades en el temps, i en què parlen de 15 dones que es dediquen, ja sigui de manera professional o amateur, a la meteorologia i a fer el seguiment de tots els fenòmens relacionats. Davant d’una trentena de persones, sota la presentació de la periodista Noemí Polls i la presència dels regidors Gerard Mimó i Rosa Cadenas, Martorell ha conegut dues de les veus més reconegudes dins l’àmbit de la meterorologia en els mitjans de comunicació catalans.

Atrapades en el temps va néixer, segons han exposat les seves autores a la terrassa de la Biblioteca Martorell, després de plantejar-se tirar endavant juntes algun projecte. Usart i Puig es coneixen l’any 2008, quan van començar a treballar juntes al canal d’informació 3/24. Tot i que els seus camins professionals es van separar, la relació personal va romandre i, 13 anys més tard, l’han projectat en un llibre que pretén recollir els testimonis de dones que treballen amb el temps, que s’hi dediquen com una afició, i que apleguen dades i imatges que han vestit el llibre. Tot i que només en són 15, les autores no descarten escriure’n la continuació amb persones noves que han pogut conèixer.

“La intenció inicial era fer una guia meteorològica per a gent jove, però no ens en sortíem i vam pensar en una cosa relacionada amb les dones, per donar-hi visibilitat”, ha explicat Usart. Ella ja ha debutat en solitari, però la primera experiència en companyia, en aquest cas de Puig, ha estat del tot positiva, segons ha apuntat.

Mònica Usart, autora Atrapades en el temps

A Atrapades en el temps “parlem de dones del temps de tots els sectors, i amb aquest recull hem trobat diferents versions i com ho viu cadascú, a la seva manera”, ha exposat Puig. Ara que han començat a presentar el llibre arreu, ambdues coincideixen a destacar que ha cridat l’atenció que hagin escrit el llibre juntes, però creuen que es valora molt que es posi en valor el paper de la dona en aquest àmbit.

Gemma Puig, autora Atrapades en el temps

Les dones i la meterorologia no és una relació impossible, però la presència femenina en els mitjans és inferior a la masculina. En aquest sentit, les autores d’Atrapades en el temps han aprofitat per encoratjar les noies joves que vulguin dedicar-se a la ciència, sigui quina sigui la seva especialització. “Ser dona no ha de suposar cap entrebanc per dedicar-te a la ciència”, ha dit Puig.

Gemma Puig, autora Atrapades en el temps

“Mai ens hem de sentir petites, nosaltres tenim els mateixos coneixements i no hem de tenir por de treure’ls”, ha ressenyat Usart.

Mònica Usart, autora Atrapades en el temps

Durant la presentació, les autores han explicat el procés de creació del llibre, com ha estat fer-ho durant la pandèmia i com s’han organitzat per acabar-lo i publicar-lo el 2021. Això sí, han apuntat, els hagués agradat d’estalviar-se pantalles i trucades, i poder fer-ho de manera presencial.