‘Genèric’, l’última producció escultòrica de l’artista Josep Saus, s’inaugura a l’Enrajolada

1654
Exposició 'Genèric' de Josep Saus
Exposició 'Genèric' de Josep Saus

L’artista martorellenc Josep Saus ha presentat, aquest dijous a l’Enrajolada Casa-Museu Santacana, l’exposició Genèric, que integra una selecció d’escultures i baixos relleus de figures humanes. Es podrà visitar fins el 28 de maig, els dissabte i diumenges, de 12.00 a 14.00h, i els dijous i divendres, de 18.00 a 20.00h. A l’acte hi assistit l’alcalde Xavier Fonollosa i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.

Com a avantsala, al jardí del museu “s’exhibeixen tres caps ètnics indeterminats de gran format, esculpits en fibra de vidre, emulant el bronze”, ha dit l’artista. A l’interior, una vasta selecció de peces de petit format, fetes amb fang cuit, “coquetones i més vendibles”. De les parets de la sala, pengen baixos relleus bidimensionals i rostres serens de terracota; “escultures per penjar”, el seu particular homenatge al món de la rajola, insígnia de la Casa-Museu.

Josep Saus, escultor i pintor

Totes les obres tenen l’antropocentrisme com a fil conductor i l’art neoclàssic en essència. Saus considera que l’art ha de girar indefugiblement a l’entorn del cos humà. “No faig res que no sigui figura humana, he experimentat amb moltes coses, però el que realment m’interessa i em diverteix és el cos humà. Com deien els grecs, l’art consisteix en fer persones”, ha confessat.

Josep Saus, escultor i pintor

L’exposició Genèric pretén ser la seqüela d’Humans, la mostra que Saus va exposar l’any 2014 al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric-La Caserna. En aquella ocasió, va triar escultures de grans dimensions “per humanitzar i ergonomitzar l’espai”, mentre que a l’Enrajolada s’ha decantat per volums reduïts.

Nascut a Martorell l’any 1960, però resident al Bruc, Josep Saus és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Les seves obres, pictòriques i escultòriques, han estat exposades a països com França i Anglaterra. L’any 2004 va ser convidat a participar al Simposi Internacional Stavanger, a Noruega, per treballar amb artistes de diferents nacionalitats una peça conjunta en un entorn idíl·lic. A Martorell, Saus ha exposat a la mostra individual al Celler de Cal Nicolau (1982); Sentit i contasentit al Centre Cultural (1996); Humans a La Caserna (2014), i va guanyar el primer premi de la 7a Biennal de pintura de Martorell (1998).