Gran festa de cultura popular per presentar la nova imatge dels gegants Isabel i Ferran

1336
Gegants Ferran i Isabel
Gegants Ferran i Isabel

Els Gegants de Martorell van descobrir aquest dissabte, acompanyats de les colles de cultura tradicional, els nous vestits dels gegants vells Isabel i Ferran en la commemoració del 70è aniversari del seu primer cercavila. La festa va constar d’una plantada, un cercavila, xocolatada, exhibició de les diferents colles i la presentació de la restauració i nova indumentària dels gegants. La celebració va incloure la presentació del carrer de La Marató, que aquest diumenge vol aconseguir 25.000 euros per la causa de TV3 amb parades i activitats durant tota la matinal.

Centenars de persones van donar la benvinguda a la nova imatge dels gegants vells Isabel i Ferran, que van ser presentats a la plaça de la Vila i van exhibir el nou ball, obra del músic martorellenc Pere Miró. La geganta Isabel porta un nou vestit satinat de color ataronjat i cinturó i capa blau marí, farcit amb perles i de mànigues abombades, mentre Ferran duu una capa i cintura marrons, vestit satinat de color verd clar i una capa i franja central de verd fosc. Tots dos dissenys estan inspirats en documents antics i fets a partir d’esbossos de Quim Aranda.

El cap de colla dels Gegants, Jordi Escoda, va explicar que “teníem la idea de restaurar-los, ja que estaven una mica deteriorats, i vam demanar ajut a l’Ajuntament. Un cop ens vam posar d’acord, vam encarregar a l’artesà Jordi Grau la restauració i pintat dels gegants i el modist Ramon Roig va fer la confecció dels vestits. Les perruques són del Taller Damaret de Barcelona”.

Abans, els Grallers del Diable, els Bastoners, el Frac Fa Fum, la Carpafera, els Capgrossos i els altres gegants -la Velleta, el Diable i el Secretari Garbil- van fer un cercavila pel carrer d’Anselm Clavé fins la plaça de la Vila, amb balls de cultura popular. A més, els Gegants van presentar el Diable de Goma, un ninot d’uns 30 centímetres que reprodueix la figura d’un diable “un nino de col·lecció, molt habitual a les colles, i que posem a la venda al preu de 30 euros”, explica Escoda.

Setanta anys dels gegants vells

La història dels vells gegants neix de la voluntat de l’industrial martorellenc Pau Sendrós, qui va comprar-ne una parella a El Ingenio l’any 1943. Tres anys després, va donar-los al Foment Parroquial. L’entrega es va produir un 10 de juny de 1946, diada de Corpus, amb un cercavila des de Can Carreras i fins la plaça de la Vila. Amb el temps, els gegants van quedar en desús, però als anys 80 membres del Cau Joan XXIII van voler tornar a treure’ls a passejar i ballar. Els darrers anys han participat en festes tradicionals i també han sortit a ballar a indrets com ara Maó, Molins de Rei o Castellbisbal, entre d’altres.

Inauguració del carrer de La Marató

L’efemèride es va fer coincidir amb la inauguració del carrer de La Marató, la iniciativa de la plataforma d’entitats Martorell amb els 25 anys de La Marató de TV3, amb el suport de l’Ajuntament. Una vuitantena d’associacions engalanaran el carrer d’Anselm Clavé durant tot el matí de diumenge amb parades i activitats per recaptar 25.000 euros a benefici de La Marató i la investigació de la malaltia de l’ictus.

En els parlaments inaugurals hi van intervenir una de les coordinadores de l’esdeveniment, Juanita Ponce, i l’alcalde Xavier Fonollosa. Ponce va destacar que “avui fem el tret de sortida del que viurem aquest diumenge, i ho fem havent assolit dos objectius: que el teixit associatiu de Martorell s’ajuntés per una causa, i que aquest diumenge TV3 vingui a fer connexió en directe. Ara toca fer la darrera apretada per aconseguir els 25.000 euros i que sigui un dia de festa per recordar”. Xavier Fonollosa va afegir que “estic orgullosíssim del que heu fet des de l’Associació de Veïns del Pont del Diable i La Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil, d’ajuntar tanta gent i entitats i del mes i mig que ja portem fent activitats a benefici de La Marató. Aquest diumenge farem festa grossa”.