El valencià Jesús Giron amb el poemari La dinastia de terracota i el malagueny José Luis Gotor per Asamblea con lo oscuro han estat els guanyadors del 48è Premi Vila de Martorell. Tots dos han rebut el guardó en la gala de lliurament dels premis, celebrada aquest divendres a El Progrés. La cita l’ha presentada l’actriu Mont Plans, acompanyada de la cantant i compositora Mariona Segarra i de 250 assistents que han omplert com mai la platea i les llotges del recentment remodelat teatre.
Giron (Calles, València, 1956) és Llicenciat en Geografia i Història, en Ciències de l’Educació. Actualment jubilat, ha estat professor de valencià a primària i secundària. Ell mateix ha descrit l’obra guardonada com la tercera part d’una trilogia iniciada el 2018 i que es fonamenta “en la poesia xinesa, que em va atrapar, majoritàriament desconeguda a occident, un món apassionant, curull de filosofia i pensament”.
L’autor s’ha presentat com a “un català del sud que saluda als valencians del nord”, i ha explicat que, malgrat que el valencià no sigui la seva llengua materna, l’honora i la té com a pròpia des dels anys 80 del segle passat.
Jesús Giron, guanyador del Premi general de poesia en català
El guanyador de la categoria general en poesia en castellà, José Luis Gotor Trillo, és nascut a Málaga l’any 1978 i llicenciat en filologia anglesa. Ha explicat a la concurrència que Asamblea con lo oscuro es va escriure majoritàriament a la segona meitat de l’any passat. Un moment personal de canvis per a l’autor, on va patir episodis d’ansietat: “Buscant un canvi vaig deixar una feina de dotze anys, estable i segura, per jugar amb el deliri de dedicar-me exclusivament a escriure. En aquells mesos vaig ser vertaderament feliç”.
José Luis Gotor, guanyador del Premi General de poesia en castellà
La categoria de microrelat -la categoria que més ha crescut aquest any i que ha registrat 217 originals- l’ha guanyat la tarragonina Alba Escriu Roca, mentre que la de traducció de clàssics ha recalat en el barceloní Sergi Grau Guijarro. A la categoria de premis locals s’han repartit quinze guardons.
Quadre d’honor del 48è Premi Vila de Martorell
Premi per al millor llibre de poemes en català: La dinastia de terracota, de Jesús Giron Araque. 2.000 euros i l’edició del llibre.
Premi per al millor llibre de poemes en castellà: Asamblea con lo oscuro, de Jose Luís Gotor Trillo. 2.000 euros i l’edició del llibre.
Premi al millor Microrelat: Una llarga alenada, d’Alba Escriu Roca. 400 euros.
Premi a la millor traducció de clàssics ‘Memorial Montserrat Ros’: La història secreta, de Procopi de Cesarea, a càrrec de Sergi Grau Guijarro.
Premi local a la millor obra en prosa d’adults: Assassinat a la vila, de Daniel Canals Flores. 780 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca i la publicació del llibre.
Accèssit local al millor llibre de poesia d’adults: Pesan los días, d’Esteban Miguélez Cabero. 75 euros i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
Premi local per a adults al millor conte: El barri nou, de Jordi Capelleras Segura. 100 euros i un taller d’escriptura a Martorell.
Premi local per a adults al millor poema: El somni, de Montserrat Barlam Bruquetas. 100 euros i un taller d’escriptura a Martorell.
Premi local al millor conte juvenil de primer cicle: Quan arribi en Manuel, d’Eva Arias Muñoz. 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
Premi local al millor poema juvenil de primer cicle: Somriure, de Biel Poo Fusalba. 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
Premi local al millor conte per a alumnes de segon cicle: I la gent del tren no feia res, de Jasmine Gabitova Mukhametova. 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
Premi local al millor poema per a alumnes de segon cicle: Fruites assassinades, de Jasmine Gabitova Mukhametova. 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
Premi local al millor conte per a alumnes de batxillerat: Les sabates de la Malak, de Lucía Sáenz de Pablo López. 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
Accèssit local al millor conte per a alumnes de batxillerat: Dakar París, de Maria Montserrat Garcés Rodríguez. 75 euros, una entrada per anar a Port Aventura i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
Premi local al millor conte de cicle inicial de primària: El diable, el Noel i el llop, de Helen Vanessa Lanazca Alzate. Una entrada per anar al parc d’atraccions del Tibidabo.
Premi local al millor poema de cicle mitjà: El meu gos, de Jordi Dalmau Hernández. Una entrada per anar al parc d’atraccions del Tibidabo.
Premi local al millor conte de cicle superior: (ex aequo) El Lucas salva l’Atlàntida, d’Anthony Campos Díaz, i Mutants aquàtics, d’Oier Garcia Urrutia. Una entrada per anar al parc d’atraccions del Tibidabo i un taller d’escriptura a la Biblioteca (per cadascun).
Premi local al millor poema de cicle superior: L’enigma del ball, de Gal·la Querol Castellanos. Una entrada per anar al parc d’atraccions del Tibidabo i un taller d’escriptura a la Biblioteca.
Un certamen que cohesiona
En el capítol d’intervencions, l’alcalde Xavier Fonollosa ha agraït el treball de tota la gent que fa possible un Premi Vila “que traspassa l’àmbit local, que té un enfoc obert, i que ha calat en la societat martorellenca, que s’hi implica al màxim”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El regidor de Cultura, Andreu González, ha recodat la figura de Josep Carol com a impulsor del Premi: “Un escriptor i lector voraç”, ha destacat, i de qui ha lloat el fet de “portar com a jurats noms significats com Llorenç Gomis, Joan Perucho, Vinyet Pañella o Àlex Susanna, president actual”.
Andreu González, regidor de Cultura
Precisament Àlex Susanna ha abogat per fer un nou impuls per a uns premis “molt valuosos, diferents, i que tenen una aportació decisiva per Martorell. Poques coses cohesionen i conjunten tant una societat tan oberta, diversa i eclèctica”. I ha parlat d’una participació “molt àmplia”.
Àlex Susanna, president del jurat del Premi Vila
A la participació s’hi ha referit també l’actriu Mont Plans, que en la seva primera intervenció hi ha posat xifres “hem rebut 61 llibres de poesia en castellà, 116 en català, 217 microrelats, 8 traduccions i 45 obres als premis locals. Un èxit del que podem sentir-nos enormement satisfets”.
Mont Plans, actriu i presentadora de l'acte
La vetllada ha finalitzat, com és habitual, amb la fotografia de família i amb un refrigeri a la Sala dels Miralls d’El Progrés. Els 250 assistents d’enguany són la xifra de públic més alta a l’esdeveniment.