Josep Maria Palou qüestiona el mite d’Ulisses en una nova exposició de ‘fotofusions’ a Begur

852

Ulysses never came back, traduït com a Ulisses mai va tornar a casa, és el títol de l’exposició fotogràfica del martorellenc Josep Maria Palou, que llueix aquests dies a les parets de la Taverna Son Molas, a Begur. Un conjunt d’obres on es fusionen fotografies que ha fet els darrers temps, acompanyades de referències filosòfiques i musicals. El creador va un pas més enllà quant a la intencionalitat de la mostra, i ara qüestiona el mite d’Ulisses.

Ulysses never came back es podrà veure en aquest espai del Baix Empordà fins el 2 de setembre. És una exposició que dóna continuïtat a les exhibides anteriorment sota la denominació La síndrome Ulisses. Photoimatges al Muxart Espai d’Artal Palau Robert de Barcelona, el maig i juny de l’any 2022, respectivament.

Palou explica que en aquesta nova exposició qüestiona el retorn d’Ulisses cap a casa seva, a Ítaca, després de vint anys de viatge. És un pas més enllà en la intencionalitat inicial amb la que havia exposat tant a Martorell com a Barcelona. Aleshores, havia pretès establir paral·lelismes “entre el viatge mitològic d’Ulisses i el viatge vital de cadascun de nosaltres”.

Josep Maria Palou, autor de la mostra Ulysses never came back
Josep Maria Palou, a l’esquerra de la imatge

En cada creació, Palou agafa dues fotografies seves i les fusiona. Abans en deia ‘fotoimatges’, tot i que prefereix ara referirse’n com a ‘fotofusió’. Explica que “totes són fetes per mi. Són fusions de diferents fotos que he fet els dos darrers anys, algunes de molt recents que he incorporat a Begur i d’altres que ja es van mostrar a les exposicions de Martorell i Barcelona”. Hi busca “una barreja a la recerca d’un resultat harmònic, que cridi l’atenció i que expressi molt”.

Josep Maria Palou, autor de la mostra Ulysses never came back

Cada peça, de fet, es composa de tres parts. La primera és la fusió en sí de dues instantànies; la segona, com explica el mateix autor, és “un text filosòfic o de reflexió que hi faig, que té a veure amb la imatge de la foto i té a veure amb el que penso de la vida, dels humans i del món”. I la tercera pota és musical: “Cada fotofusió té una música associada. Hi ha un codi QR que, amb el telèfon mòbil, permet accedir a les cançons que acompanyen cadascuna de les fotografies”.

Josep Maria Palou, autor de la mostra Ulysses never came back

Josep Maria Palou és advocat i un apassionat de la música i de la imatge. Als anys setanta ja va exposar dibuixos seus a diverses sales. També és autor de contes, d’obres de teatre i d’una novel·la encara inèdita. En l’àmbit de la fotografia s’hi va iniciar el 1978. Sovint ha exposat imatges de les estrelles del rock i del jazz en múltiples exposicions, ja que artistes de renom com ara Miles Davis, Bob Marley, Paul McCartney, Lou Reed, Iggy Pop o Bob Dylan, entre d’altres-, han sigut objecte dels seus retrats.

El 2013 ja va participar en una exposició col·lectiva al Palau Robert que celebrava els trenta anys de la companyia discogràfica i promotora de concerts Doctor Music.