Joventut porta la campanya ‘Menys fumar i més caminar’ als instituts, amb motiu del Dia mundial sense tabac

1666

La Regidoria de Joventut s’ha sumat a la campanya ‘Menys fumar i més caminar’, amb motiu del Dia mundial sense tabac que es commemora aquest dimecres, i de la 28a Setmana sense fum. A través de cartells i díptics informatius es vol sensibilitzar els joves dels instituts de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

Els fulletons, repartits a les cabines dels Punts d’Informació i Dinamització als Centres d’Ensenyament Secundari de Martorell (PIDCES), deixen clar que el tabac, per la seva capacitat addictiva i pel perjudici vers la salut, és una de les primeres causes de mort evitable al món.

Quan ets jove i et trobes davant la disjuntiva de fumar o no fumar, hi ha tot un seguit de situacions, com ara la pressió de l’entorn o les característiques pròpies d’aquesta etapa, que et poden confondre a l’hora de prendre la decisió, segons ha refermat la psicòloga de C-Fronts (Clínica en les Fronteres) i responsable del PIDCES, Anna Prunera.

Anna Prunera, responsable PIDCES

Els alumnes trobaran en aquests fulletons un recull d’idees per reforçar la decisió de no fumar i la repercussió positiva que aquesta opció pot tenir en la seva salut física i psicològica. Per exemple, l’augment de resistència per moure’s, ballar o jugar; la millora de la capacitat pulmonar, o gaudir de bon alè, una pell més lluminosa, cabells més brillants i dents més blanques. El tabac conté, entre d’altres substàncies, acetona, metà, monòxid de carboni, naftalina, quitrà, etc. Totes elles poden arribar a provocar malalties molt greus i, fins i tot, causar la mort.

28a Setmana sense fum

La Setmana sense fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que durant els últims anys ha organitzat el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT). Amb l’objectiu d’involucrar diversos àmbits en una iniciativa comuna i unificar un mateix missatge, aquest any s’han implicat en l’organització: la Xarxa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables; els Col·legis de Catalunya de metges, d’infermeria, de farmacèutics, de pedagogs, d’odontòlegs i de psicòlegs; les Societats científiques de Catalunya, de medicina familiar i comunitària, d’infermeria familiar i comunitària i de Salut Laboral; la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i les Diputacions; l’Agència de Salut Pública de Catalunya i els serveis territorials; l’Associació Espanyola Contra el Càncer i el Futbol Club Barcelona.