La 40a gala del Premi Vila marca la voluntat d’un abans i d’un després literari martorellenc

806

La cerimònia de lliurament dels guardons del 40è Premi Vila de Martorell va reunir al Progrés prop de tres-centes persones aquest divendres exhibint la intenció que aquesta fita sigui un punt d’inflexió en la tradició literària local. Tant l’alcalde, Salvador Esteve, com el director del jurat, Àlex Susanna, van reconèixer el mèrit de l’origen i recorregut del Premi i la voluntat de rellançar-lo. Una amalgama d’autors locals de totes les edats i de professionals de l’escriptura van rebre els 12 premis i 7 accèsits concedits pel jurat.

El periodista Toni Puntí va presentar una gala amb nova posada en escena que commemorava les quatre dècades d’un Premi nascut l’any 1975 i que, tal i com va explicar l’alcalde, Salvador Esteve, “va néixer fruit de la iniciativa de l’aleshores alcalde, Santiago León, i del treball de l’escriptor local Josep Carol, qui es va envoltar de grans professionals per composar el jurat”. Esteve va valorar la voluntat que “sempre hi ha hagut en els governs municipals, de tots els colors, a l’hora de donar continuïtat a un Premi que ha assolit la maduresa i que ha resistit molt bé”.

La regidora de Cultura, Cristina Dalmau, va exposar “el compromís decidit de l’Ajuntament de Martorell envers la cultura i l’educació a través del Premi. Cal seguir potenciant-lo i donant-li força”, i es va mostrar molt satisfeta amb els “prop de 300 participants d’enguany, una xifra rècord, que suposa una fita importantíssima i una gran feina per al jurat”.

Susanna: “Martorell celebrarà properament un festival poètic”

El director del jurat del Premi Vila, Àlex Susanna, va ressaltar “la persistència del Premi i l’atreviment de Martorell en la promoció de la llengua catalana en èpoques tan difícils com la dictadura, i el fet que pivoten tant entre la societat martorellenca com en els professionals de l’escriptura”.

També va parlar “d’un abans i un després arran dels 40 anys, un impuls que ha de portar Martorell a esdevenir capital catalana de la poesia”, i va avançar que la població celebrarà, entre el segon semestre d’enguany i el primer de l’any vinent, un important festival de poesia.

Dotze premis i set accèsits

La gala, celebrada íntegrament al pati de butaques del teatre del Progrés amb decorats al·lusius a motius literaris, va comptar amb l’actuació musical de la cantant de fados catalana Nevoa i de l’artista martorellenc Marc Armengol, qui va encetar l’acte amb un muntatge músico-pictòric amb referències al número 40.

Al llarg de la vetllada van accedir a l’estrada els 12 guanyadors i 7 accèsits en les categories locals i nacionals, tant en poesia, prosa i blocs. Els premiats van ser els joves locals en conte infantil Alberto Lozano, i els accèssits en la mateixa categoria Núria Gabàs, Raúl Ortega, Ariadna Roca, Minerva Macías i Lucía Rubio.

El millor poema infantil va recaure en Luna Abad i l’accèssit va ser per a Adrián Roque.

En la categoria del millor conte de joves de 15 a 18 anys, Mar Sifre en va ser la guanyadora i Ramon Jordi Morera l’accèssit.

El millor poemari adult el va obtenir Olegario Rodríguez, la millor prosa Maria Teresa Amat, amb Joaquim Parera com a accèssit, el millor article de divulgació o opinió Jordi Benavente i el millor poema local Paula García.

El millor treball audiovisual se’l va endur Rafael Ruiz, i el millor bloc literari en català adult, Ricard Garcia.

Finalment, els dos grans guardons de poesia a nivell general van ser per a la sevillana María Sanz en castellà i la seva Galería de Insomnes, i per a Joan Calsapeu en català, amb El tel de les coses.

Després que Salvador Esteve, Àlex Susanna, Cristina Dalmau i el primer tinent d’alcalde Xavier Fonollosa lliuressin la totalitat dels premis, els guanyadors, les autoritats i el jurat es van fer una fotografia de família al decorat instal·lat per l’ocasió, al vestíbul de les instal·lacions.