La Biblioteca busca voluntaris per participar del projecte ‘Llegim el riu‘, coordinat per la Diputació de Barcelona i secundat per 15 municipis, entre ells, Martorell. Els voluntaris s’integraran en un treball de camp per recollir informació sobre l’estat del riu Llobregat i dels seus afluents Cardener i Anoia. Primer, l’equipament acollirà una sessió informativa el dilluns 27 de setembre (18.30h). La sortida de camp es farà el 23 d’octubre.

‘Llegim el riu’ planteja que els sistemes aquàtics continentals són espais de gran valor ecològic i social a preservar, i que els projectes de ciència ciutadana són una oportunitat per conscienciar activament la gent. Per això, cal conèixer la qualitat de l’aigua en diferents municipis de l’àrea d’influència del Llobregat i afluents, per generar noves dades, la recerca i la interpretació de la informació. Amb els resultats es faran recomanacions de polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial.

El primer pas serà la reunió informativa a la Biblioteca del dilluns 27 de setembre, per a la que caldrà inscriure’s al mateix equipament de l’avinguda de les Mancomunitats Comarcals número 13, enviant un correu electrònic a b.martorell@diba.cat o bé trucant al 93 775 60 60. Hi ha temps fins al 17 de setembre. Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca, en parla:

Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Martorell

Després arribarà la sortida de camp el 23 d’octubre (d’11.00 a 13.00h, al tram baix del riu Anoia). Els voluntaris recopilaran informació de l’estat del riu, amb l’ajuda d’un tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Martorell.

A partir d’aquí, i durant el primer trimestre del 2022, es presentaran els resultats obtinguts i es faran propostes d’acció per ser incorporades en les polítiques públiques de gestió i conservació del patrimoni fluvial d’aquests entorns. El procés científic estarà tutelat i dirigit pel Grup de Recerca (FEHMlab) del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.

Un projecte cultural, educatiu i social

El ‘Llegim el riu’ l’impulsen i coordinen les gerències de Serveis de Biblioteques i de Serveis de Medi Ambient de la Diputació, i complementa el programa ja existent RiuNet. A més, hi col·laboren l’Associació Hàbitats i FEHM lab research group. Es va presentar el passat 8 de juny i es va començar a posar en marxa el 13 de juliol. Promou la preservació del patrimoni natural i les polítiques ambientals de forma transversal, basant-se en la Declaració d’Emergència Climàtica, aprovada pel Ple de la Corporació al setembre de 2019.

L’ens provincial considera que el projecte és “cultural, educatiu i social” i que ha d’arribar a tothom. Per això l’ha obert a ajuntaments i ciutadania, i l’ha canalitzat a través de les biblioteques. En concret, són les d’Abrera; Balsareny; Gironella; Igualada; L’Hospitalet de Llobregat; Manresa; Martorell; Navarcles; Pallejà; El Papiol; Puig-reig; Sant Boi de Llobregat; Sant Vicenç de Castellet; Santa Coloma de Cervelló i Vilanova del Camí.