La Biblioteca es posa en dansa i anuncia un setembre farcit de presentacions, exposicions i tallers

841
Biblioteca Francesc Pujols

Després del període estival, la Biblioteca Martorell ha tornat a obrir portes aquesta setmana. Amb el lema ‘Una biblioteca a la teva vida’, l’equipament té a punt el programa d’activitats del proper setembre que ve carregat de presentacions de llibres, tallers, clubs de lectura, sortides i exposicions.

El dimecres, 14 de setembre, a les 18.30h, es presentarà el llibre Igor, Renfield i la boja de la pala, del martorellenc Quim Parera. Quan llegim una novel·la apareixen personatges secundaris que s’amaguen darrere el protagonista. En aquesta novel·la, segons explica la tècnica de la Biblioteca Josefina Canals, es dona veu a tots els personatges, sigui el superconegut Renfield, la senyora Hudson, l’assassí amb matxet o la potencial víctima. Tots ells tenen dret a explicar-nos com se senten i què volen.

Josefina Canals, tècnica Biblioteca

Amb motiu de La Setmana del Llibre en Català, dissabte, 17 de setembre, a les 11.45h, es farà al Moll de la Fusta de Barcelona la presentació de les obres guanyadores del Premi Vila de Martorell: Epigrames de Marcial, traduït per Jaume Juan (Premi de traducció de clàssics Memorial Montserrat Ros 2021), Kurt Schwitters (1887-1948) de Joan Isart, (Premi local a la millor obra en prosa 2022) i Ningú de Joan Manuel Homar (Premi de poesia en català 2022). Se sortirà de l’estació de Renfe de Martorell, a les 10.00h, i les inscripcions es poden fer a la Biblioteca de Martorell.

Josefina Canals, tècnica Biblioteca

La novel·la La noia del retrat de Sílvia Romero es presentarà dilluns, 19 de setembre, a les 18.30h. Parteix de l’abandonament per part de la seva mare del petit Josep i de la necessitat del fill de retrobar la seva mare. La història explora l’interès per conèixer els nostres orígens i els límits de les relacions familiars. També ens enfronta a dicotomies com l’amor i el sexe, el record i l’oblit, la culpa i el perdó.

Josefina Canals, tècnica Biblioteca

Dimecres, 21 de setembre, a les 11.00h, es programa una sortida a la Casa Museu Àngel Guimerà a El Vendrell, dins el cicle ‘La literatura a vista de dron’. Es coneixerà la casa pairal del dramaturg i la seva apassionant història, a través dels espais que el van veure créixer. La sortida es farà en autobús, a les 10.00h, des de la plaça de Les Cultures.

Josefina Canals, tècnica Biblioteca

Dins la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, dilluns, 26 de setembre, a les 18.30h, hi haurà el Taller de transició energètica. Una sessió per ajudar-nos a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle establerts dins el Pacte verd europeu en el camp de la mobilitat, la climatització, l’aigua calenta sanitària, els electrodomèstics, la il·luminació i l’energia solar.

Josefina Canals, tècnica Biblioteca

Hi haurà el taller familiar d’expressió i creativitat ‘Grata, rasca i esgarrapa, descobrim l’art brut’ amb Catàrtic, dimarts, 27 de setembre, a les 18.15h. Amb motiu InARTvenció, festival d’art urbà, s’experimentarà la tècnica artística del grattage, que parteix d’una superfície ja pintada amb diverses capes, sobre la qual rasquem i gratem amb estris rudimentaris per fer aparèixer el dibuix. Per a les famílies amb nens de 4 a 10 anys.

Dijous, 29 de setembre, a les 18.30h, es presentarà el llibre Un món d’art brut d’Oriol Malet i Christan Berst. També amb motiu de l’IntARTvenció, l’il·lustrador i artista martorellenc Oriol Malet ens mostrarà el viatge il·lustrat per un capítol de la història de l’art, tan desconegut com fascinant. El llibre vol fer justícia als artistes que estan fora dels circuits de l’art, fora de les normes, i que produeixen obres d’una sinceritat absoluta, d’una creativitat incomparable.

Josefina Canals, tècnica Biblioteca
Presentaqció d”Un monde d’art brut’

Exposicions

De l’1 al 15 de setembre es podrà veure Tot és en els llibres de Teresa Pàmies. L’exposició combina de manera visual i amena la seva obra i vida. Teresa Pàmies va tenir allò que acostumen a dir-ne “una vida de llibre”: una trajectòria vital poc comuna, plena d’aventures i fets extraordinaris, fruit de la conjunció d’una època convulsa i una personalitat plena d’ideals i fermes conviccions com la seva.

Del 29 de setembre al 29 d’octubre, prendrà el relleu El museu íntim de Neus Sala. Amb motiu del festival IntArtvenció, presenten l’art brut, marginal, cru, autodidacta, pur, visionari, popular de la martorellenca Neus Sala, l’expressió d’un microcosmos particular, creat per una sola persona i basat en el reciclatge i en unes regles constructives pròpies que es segueixen de manera coherent. L’obra segueix un model cultural en el seu inici (el del col·leccionisme) i va creixent i madurant pròpiament des dels impulsos interns i el llenguatge personal de la seva creadora.

Josefina Canals, tècnica Biblioteca
Visita comentada de l'exposició 'Neus Sala: El Museu íntim'
‘Neus Sala: El Museu íntim’

Clubs de lectura

La Biblioteca ofereix les últimes places per als clubs de lectura del nou curs, que començaran el mes d’octubre. El club de lectura juvenil es farà els primers dijous de cada mes, de 18.00 a 19.00h. El club de lectura de nit els tercers dijous de cada mes, de 21.30 a 22.30h. El club de Bibliolovers el primer dijous de mes, de 19.00 a 20.00h. El club de lectura de viatges els darrers dimecres de mes, de 19.00 a 20.00h. El club de lectura en anglès els primers dimecres de mes, de 19.00 a 20.00h. I el club de dones escriptores els tercers dilluns de mes, de 18.00 a 19.00h.

Tallers d’escriptura de tardor

El taller d’escriptura creativa juvenil serà els dimecres, del 26 d’octubre al 16 de novembre, de 17.00 a 18.30h. Tindrà lloc a la Torre de les Hores, seu de la Fundació Francesc Pujols, i les inscripcions es poden fer a la Biblioteca.

El taller d’escriptura creativa per a adults es farà els dimecres, del 26 d’octubre al 14 de desembre, de 19.00 a 20.30h, a la mateixa Biblioteca, on també es poden formalitzar les inscripcions.

Quadren de viatges per escriure i recordar tindrà lloc els dimecres 5,19, 26 d’octubre i 2 de novembre, de 16.30 a 19.30h, a la Biblioteca.

Cicle de xerrades

El cicle de xerrades ‘Tastet d’història’ es programa a la Biblioteca pel segon dimecres de cada mes, d’11.00 a 12.00h. ‘La Barceloneta més genuïna’ (11 d’octubre); ‘Tres-cents anys de Maçoneria: una aproximació a la fraternitat’ (8 de novembre), i ‘Barcelona Peaky Blinders‘ (13 de desembre). La sortida de cada xerrada es farà el tercer dimecres de mes.

Tastet d’Història, amb David Revelles

Horari Biblioteca

La Biblioteca Martorell obre, fins al 15 de setembre, tots els dimarts i dijous, de 10.00 a 14.00h, i de dilluns a divendres, de 16.00 a 20.30h. A partir del 15 de setembre, de dimarts a dissabte, de 10.00 a 14.00h, i de dilluns a divendres, de 16.00 a 20.30h.