La Biblioteca Martorell acaba de bufar sis espelmes del pastís d’aniversari. Un 28 de març de 2015 s’inaugurava el nou equipament cultural, en substitució de l’existent als baixos del Centre Cultural. Durant tot aquest temps, l’equipament cultural ha experimentat grans transformacions d’espai, serveis i funcionament que la seva directora, Mercè Parera, valora de manera molt satisfactòria.

La tarda d’aquell dissabte de fa sis anys, l’aleshores alcalde de Martorell i president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, inaugurava l’equipament en un acte solemne davant 2.000 persones congregades al número 13 de l’avinguda de les Mancomunitats Comarcals. El projecte, gestat el 2010 i consistent en unes noves instal·lacions de 2.500 metres quadrats -1.900 destinats a biblioteca- ja era tota una realitat.

Aquest fet va suposar un gran salt endavant en superfície i prestacions: “Des de la Biblioteca estem molt contents de com hem crescut en aquests 6 anys”, comenta Mercè Parera. El trasllat d’un espai de 500 metres quadrats a un de 1.900 “ha fet créixer la xifra de 14.000 carnets de socis del 2015 als 16.000 d’ara, i que el nostre fons documental hagi pujat de 38.000 volums a 44.000”.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell

En els dos primers anys, la nova biblioteca va acollir un promig d’unes 108.000 visites anuals. “Una autèntica bogeria”, diu Parera. La xifra s’ha estabilitzat ara al voltant dels 101.000: “És lògic que hagi baixat una mica, perquè qualsevol equipament nou i amb serveis més atractius genera un boom inicial i una curiositat per veure què ofereix”.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell

L’equipament ha incrementat els serveis per als usuaris en aquest període: una millor connexió WiFi; més ordinadors disponibles; sales d’estudi i de preparació de treballs; una àmplia sala infantil i una de polivalent per a la celebració d’actes, presentacions i tallers, amb capacitat per a un centenar de persones. També han augmentat les activitats programades, com ara presentacions de llibres; conferències; tallers; hores del conte; concursos; maratons de lectura; exposicions temàtiques i nous clubs de lectura.

Parera recalca que “les biblioteques són un pilar fonamental de la societat, per la capacitat d’oferir accés a la cultura i al lleure, i per les polítiques d’igualtat que promouen. Són espais per a tothom”.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell

Seguir adaptant-se a l’entorn digital és un dels principals reptes de futur. I més arran de l’aparició de la pandèmia, que va estroncar l’evolució dels cinc anys anteriors i que va accelerar l’aparició i consolidació de plataformes de llibres digitals i altres continguts gratuïts, com ara l’eBiblio.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell

Aula d'Estudis de la Biblioteca Martorell

Catàleg Atena: quinze milions de documents de tot el territori, a l’abast

El sisè aniversari de la Biblioteca coincideix amb un nou pas endavant en l’oferta als usuaris, ja que s’acaba de presentar el nou catàleg Atena: “Uneix el catàlegs de documents de les biblioteques de la Generalitat i de la Diputació. Això vol dir que, per primer cop, es podran consultar els quinze milions de referències de llibres i documents de totes les biblioteques de Catalunya, i demanar un volum que es trobi a qualsevol lloc del territori, evitant el desplaçament”.

Mercè Parera, directora de la Biblioteca Martorell

Parera referma que el principal objectiu de tot l’equip és “seguir treballant per augmentar el número d’usuaris i seguir fomentant la cultura i la lectura al municipi”.