La Biblioteca se suma a la proposta BiblioLab Ciència per fomentar coneixement científic en salut urbana

931
Bibliolab
Bibliolab

Conèixer de quina manera l’entorn urbà afecta la nostra salut és essencial per avançar cap al disseny de ciutats més saludables. Amb la voluntat que la ciutadania conegui aquests processos –l’obtenció d’evidència científica i la planificació urbanística i de transport –neix BiblioLab Ciència-Ciutat Saludable. Es tracta d’un dels 18 projectes d’innovació social que han rebut subvenció per part de la Diputació de Barcelona en el marc del programa BiblioLab i al qual se suma la Biblioteca Martorell.

BiblioLab és un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals que desenvolupa i dona suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania.

En aquest cas concret, BiblioLab Ciència-Ciutat Saludable és un projecte de cocreació organitzat per l’Institut de Salut Global de Barcelona, centre impulsat per La Caixa, i les biblioteques de Martorell, Sagrada Família de Barcelona i Les Voltes de Sant Vicenç dels Horts. La iniciativa ofereix, fins al mes de juny, un total de 20 tallers a joves per tal que generin nou coneixement en salut urbana.

D’una banda, s’han organitzat tallers de ciència ciutadana sobre salut, contaminació i mobilitat per a escoles i instituts, de manera que els participants formaran equips de recerca que, sota supervisió professional i amb l’ajut de sensors de baixa resolució per mesurar la contaminació atmosfèrica, plantejaran una hipòtesi, triaran una metodologia, recopilaran dades de l’entorn i presentaran uns resultats. També hi haurà uns tallers de caire artístic que, a través de les tècniques de brainstorming, la il·lustració i el collage, miraran d’evidenciar nous models de ciutat i de transport.

A més, s’impulsaran altres tallers de participació ciutadana, com el taller de Cocrea de la Cooperativa Nusos i un taller de ciència ciutadana a càrrec del Centre de Regulació Genòmica, durant el mes de març.

A la Biblioteca Martorell tindrà lloc dijous, 7 de març, de 10.00 a 12.00h, un taller de co-creació, ciència i art per aprendre a crear espais per fer una ciutat més saludable. El dies 14 i 26 de març, de 10.00 a 12.00h, es farà un taller de ciència ciutadana. En grups de treball s’aprèn a establir una hipòtesi de treball, planificar una recerca, desenvolupar-la, analitzar les dades, comprovar si la hipòtesi era correcta o no i presentar els resultats. Ambdós tallers s’adrecen a joves a partir de 12 anys.

La cloenda del programa BiblioLab Ciència tindrà lloc a la Biblioteca Sagrada Família, el 12 de juny, moment en què s’exposaran els treballs artístics i es presentaran els resultats de 12 treballs de cocreació seleccionats d’entre tots els grups participants. A partir d’aleshores, podran consultar-se a la mateixa biblioteca, que també posarà a disposició d’escoles i particulars un kit de sensors per a fer mesures de determinants ambientals com gasos contaminants, temperatura o soroll (Citizen Sensing Toolkit).