Unes 300 persones es concentren a la plaça de la Vila en suport de la vaga general

995
Concentració Vaga 21F
Concentració Vaga 21F

Òmnium Cultural ha organitzat aquest matí una concentració a la plaça de la Vila sota el lema ‘Sense drets no hi ha llibertats’, amb motiu de la vaga general convocada per la Intersindical-CSC per l’inici del judici del procés. Unes 300 persones s’hi han volgut sumar i han pintat un mural amb guixos a terra, on es pot llegir ‘L’autodeterminació no és delicte’ al costat d’un gran llaç groc.

El manifest d’Òmnium Cultural, en veu del representant de l’entitat Xavier Pagès, ha servit per rebutjar “la constant retallada de drets civils, polítics i socials per part de l’estat espanyol”, i reclamar “el dret a l’autodeterminació i a la plena sobirania, la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats”.

A través del text, han criticat que l’estat espanyol va ser capaç de “canviar la Constitució, modificant el 135 a petició de la Unió Europea per prioritzar els bancs a la gent; modificar les lleis laborals i de les pensions en favor d’empresaris i multinacionals; enviar cossos policials a colpejar el poble per protegir els seus privilegis i mantenir a qualsevol preu la seva unitat territorial”.

“No podem tolerar més repressió per abordar problemes polítics, socials i laborals. Perquè tenim dret a un treball digne, a una retribució igual, i a uns serveis públics de qualitat. I perquè de la mateixa manera, tenim dret a organitzar-nos com a treballadors i com a treballadores, i també com a poble”, ha dit.

Xavier Pagès, membre Òmnium Cultural

Dídac Fernández, representant de la Intersindical-CSC, ha expressat que hi ha moltes raons per fer vaga, però la principal és que “els successius governs han laminat progressivament els nostres drets amb l’excusa d’uns períodes de crisis econòmiques usades com a coartada per avançar en la contrareforma conservadora”. Unes polítiques “basades en la limitació cada cop més descarnada de les condicions socials i de treball per les que tantíssima gent ha lluitat en el passat”.

Dídac Fernández, representant Intersindical-CSC

El sindicat ha exigit la derogació completa de la reforma laboral del PP; un salari mínim de 1200 euros mensuals, adaptant els sous al nivell real del cost de la vida, i pensions mínimes de 1200 euros mensuals. També demanen la jornada laboral de 35 hores; la plena igualtat de gènere i social en tots els centres de treball, la recuperació de les lleis socials aprovades pel Parlament de Catalunya i aturades pel Tribunal Constitucional, i un servei públic de qualitat i amb condicions laborals dignes.