La cara B de Nord-amèrica a ‘Estats Units, el país de les contradiccions’, de Xesco Reverter

667
Presentació del llibre 'Estats Units. El país de les contradiccions'

Aquesta tarda la Biblioteca de Martorell ha acollit la presentació del llibre Estats Units, el país de les contradiccions, del periodista i escriptor, Xesco Reverter. L’autor ha estat corresponsal de TV3 a l’Amèrica del Nord entre el 2017 i 2022, i després d’haver viatjat per diferents punts del país, ha escrit aquest llibre que s’endinsa en la realitat americana, especialment pel que fa al racisme estructural, l’epidèmia de les drogues, el cruel sistema penitenciari o la passió per les armes. El periodista, Quim Miró, ha presentat l’autor.

Quan Xesco Reverter va arribar a Washington com a corresponsal de TV3 als Estats Units, Donald Trump tot just començava el seu mandat. L’auge del trumpisme va ser el detonant d’uns anys de contradiccions, fractures i crisis que encara arrossega aquest país,  tant ric i fascinant, com incapaç d’evitar la polarització extrema de la seva societat.

L’autor, Xesco Reverter, afirma que “la idea del llibre és explicar també aquesta cara oculta del país. És un país amb moltes oportunitats, dinamisme, emprenedoria i potencial cultural, però, alhora, també té moltíssimes fractures i molts problemes de cohesió interna que sorprenen des d’un punt de vista europeu. Alguns exemples són el racisme estructural, la drogoaddicció, que sovint passa desapercebuda, la sèrie de problemes sistèmics que provoquen la polarització del país, entre altres. Aquests conflictes cada cop són més difícils de solucionar i quan això passa a la primera potència mundial, té efectes en tot el món”.

Xesco Reverter, autor del llibre Estats Units, el país de les contradiccions

Durant la seva experiència amb la corresponsalia als Estats Units, Xesco Reverter va ser testimoni de l’evident racisme que es viu al dia a dia. “Te’l trobes a tot arreu: els qui tenen pitjor formació acadèmica, viuen en els barris més pobres, i inclús viuen menys anys, són els afroamericans. Malgrat que les lleis del país, teòricament, van acabar amb la segregació, sobta com després de tants anys, els afroamericans continuen sent ciutadans de segona en molts aspectes. Si tu neixes sent afroamericà en un barri pobre, tens moltes més possibilitats de tenir una vida turbulenta i acabar a la presó, que no pas si neixes en un sector blanc. És molt difícil erradicar aquesta capa racista que està des de l’origen dels Estats Units al seu ADN i que, malgrat el pas del temps, es continua patint”.

Xesco Reverter, autor

Un altre dels temes clau del llibre Estats Units, el país de les contradiccions, és el debat de l’ètica de la possessió d’armes, que pels nord-americans és un dels drets més importants de la constitució. “Quan vius en aquell país i parles amb els defensors de les armes, entens més els seus motius, tot i que no vol dir que els comparteixis. Aproximadament el 40% de les cases tenen una arma, perquè aquesta cultura està molt arrelada, de fet, la segona esmena de la constitució és la que defensa la llibertat a la possessió d’armes. Hem de tenir en compte que els Estats Units és un país que ve d’una història on en les extensions immenses de territori, l’Estat no tenia el monopoli de la violència, i els ciutadans se la sentien molt seva. Ells mateixos et diuen que no volen que la policia els protegeixi, sinó que senten que són ells qui han de ser capaços de defensar-se a si mateixa i a la seva família. Per ells és un dret constitucional innegable”.

Xesco Reverter, autor

Xesco Reverter (Sarrià, 1978) ha estat llicenciat en periodisme per la Universitat Ramon Llull i també és màster en relacions internacional pel CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs). Actualment, és periodista a la secció d’internacional de TV3, i ha estat corresponsal d’aquesta cadena als Estats Units entre els anys 2017-2022. Abans, però, va ser cap de la secció d’Internacional dels informatius de TV3, director i presentador del programa d’actualitat Món 324, també corresponsal de la televisió catalana a Londres, i enviat especial en diversos països europeus, africans i del Pròxim Orient.