La consellera Meritxell Ruiz presenta a Martorell l’oferta d’ensenyaments postobligatoris per al proper curs

1167
Visita consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz
Visita consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz

Meritxell Ruiz, consellera d’Ensenyament de la Generalitat, acompanyada de l’alcalde Xavier Fonollosa i la regidora d’Ensenyament, Núria Canal, ha presentat aquest matí, a l’Insitut Joan Oró, l’oferta d’ensenyaments postobligatoris per al proper curs. El Departament d’Ensenyament implantarà 45 cicles de formació professional arreu del país, per donar resposta a la demanda dels diferents sectors i territoris. En total, seran 124.532 noves places que s’oferiran en els diferents ensenyaments –batxillerat, formació professional, ensenyaments artístics, esportius, Programes de Formació i Inserció, itineraris esportius específics i curs d’accés a grau mitjà-.

La consellera ha afirmat que “l’FP millora l’ocupabilitat perquè ajuda a les persones a mantenir la feina o a entrar al mercat laboral, i també a les empreses a ser més competitives”. La titular d’Ensenyament ha destacat que “s’ha de posar en valor la importància de l’FP. És una palanca de canvi perquè garanteix la formació de les persones i la competitivitat del país”. Així mateix, Ruiz ha remarcat que “fa temps que l’FP ha deixat de ser una segona opció, dóna progrés al país. Cal dir a les famílies que valorin l’FP com una gran opció”.

El curs que ve alguns instituts del territori disposaran de 45 cicles formatius que fins ara no podien oferir, i que són fruit de la implicació i demanda d’administracions territorials o associacions empresarials. En total, a FP s’ofereixen 134 títols diferents de 24 famílies professionals –dels quals 52 títols són de grau mitjà i 82 de superior-. D’aquesta manera, a gairebé tot el territori hi haurà cicles formatius de les 24 famílies professionals existents. “A Catalunya tenim elements per situar l’FP on es mereix. Tenim centres educatius de nivell”, ha assegurat la consellera Ruiz durant la seva intervenció.

Visita consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz
Visita consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz

L’FP industrial i la formació dual, estudis amb futur

Destaca l’oferta de les diferents famílies professionals relacionades amb la indústria, un sector estratègic per al futur de Catalunya. La indústria experimenta actualment una transformació tecnològica a causa de la robotització que precisa de tècnics qualificats. Els cicles vinculats a l’àmbit industrial destaquen per unes millors condicions laborals, una major inserció, més estabilitat i salari, i una contractació a jornada completa més alta. Les famílies professionals del sector són: Arts gràfiques, Electricitat i electrònica, Energia i aigua, Fabricació mecànica, Fusta, moble i suro, Indústries alimentàries, Indústries extractives, Química i Tèxtil. Així, alguns dels cicles industrials presenten una inserció laboral alta entre els graduats 9 mesos després d’haver acabat els estudis, com ara Tèxtil, confecció i pell (83% en els graduats superiors), Indústries alimentàries (84%), o Fabricació mecànica (70% al grau superior).

De fet, els percentatge de graduats en FP que treball és major que la mitjana de joves de Catalunya. La taxa d’atur dels graduats mitjans i superiors se situa en 5 i 6 punts per sota de la taxa d’atur de Catalunya: els graduats en FP tenen una taxa d’atur d’entre l’11% i el 13%, mentre que la taxa d’atur de 16-24 anys a Catalunya és del 37,64%.

La consellera Ruiz també ha destacat l’evolució exponencial de la formació professional dual, que el curs que ve multiplicarà per 16 el nombre d’alumnes participants des de la seva implantació el 2012-2103. En els seus inicis, l’FP dual es va implantar en 25 centres, amb 590 alumnes i la participació de 118 empreses i entitats. Durant el curs que ve, la previsió és de 3.300 alumnes i 3.095 empreses i entitats participants.

Calendari de preinscripció i matrícula

El calendari de preinscripció i matrícula per a batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior és:

– 12 de maig, publicació de l’oferta inicial.
– Del 16 al 24 de maig, preinscripció batxillerat i cicles de grau mitjà.
– Del 25 al 31 de maig, preinscripció cicles formatius de grau superior.
– 30 de juny, publicació de l’oferta final per al batxillerat i cicles de grau mitjà.
– 11 de juliol, publicació de l’oferta final per als cicles de grau superior.
– Del 4 al 11 de juliol, matriculació batxillerat i cicles de grau mitjà.
– Del 13 al 20 de juliol, matriculació dels cicles formatius de grau superior.