‘Què menjar si pateixo endometriosi?’ ha estat la xerrada que aquest migdia ha tingut lloc al Complex Educatiu Torrent de Llops. Ha anat a càrrec de la Dra. Sabina Bel, ginecòloga de l’ASSIR (Atenció Salut Sexual i Reproductiva) Baix Llobregat Nord i referent d’endometriosi, i Mireia Cabrera, dietista nutricionista de l’Equip d’Atenció Primària (EAP) de Martorell. La conferència s’ha emmarcat en els actes per La Marató de TV3, que aquest any es dedica a la salut sexual i reproductiva.
L’endometriosi és “una malaltia crònica que afecta les dones, en la qual el teixit endometrial, que és on es forma la menstruació cada mes, se situa en altres llocs de la pelvis, habitualment de forma anòmala. Causa un dolor molt intens durant la regla i també pot causar dolor en les relacions sexuals, en defecar, orinar i, fins i tot, dolor pelvià crònic. En algunes pacients pot causar també esterilitat”, ha explicat Sabina Bel, ginecòloga de l’ASSIR.
Reproductor d'àudioSara Bel, ginecòloga ASSIR
Les causes de l’endometriosi “encara són desconegudes, tenen una certa agregació familiar, probablement genèticament també hi hagi algun tipus de predisposició, però no hi ha una causa ben clara. Les conseqüències poden ser dificultat en quedar embarassada i una mala qualitat de vida per a la dona que la pateix”.
Actualment, “no hi ha tractament curatiu, la tractem amb anticonceptius perquè les dones puguin fer una vida més o menys normal. La cirurgia es reserva per a casos en què el tractament mèdic no funciona o casos molt determinats”, ha destacat.
Reproductor d'àudioSara Bel, ginecòloga ASSIR
Mireia Cabrera, dietista nutricionista de l’EAP Martorell ha comentat que les dones que pateixen endometriosi cal que segueixin “un patró alimentari basat en la dieta mediterrània tradicional. Actualment, l’estem perdent i ens estem occidentalitzant, i hauríem de tornar al patró alimentari basat en fruites, verdures, cereals integrals i llegums. Després hi ha nutrients claus com l’omega 3, el consum de fibra i la vitamina D”.
Reproductor d'àudioMireia Cabrera, dietista nutricionista EAP Martorell
La ginecòloga Sabina Bel ha reconegut que es tracta d’una malaltia sovint “invisibilitzada i minimitzada”. “En els últims anys s’està donant a conèixer entre la societat i els professionals perquè tots siguem més conscients i es pugui diagnosticar, perquè la mitjana de diagnosi és encara de 10 anys. Aquestes conferències crec que són molt interessants per donar visió a la població i eines per millorar la vida de les pacients”.