La Diputació alerta de casos d’estafa telefònica i dona consells per combatre’ls

426

L’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona alerta la ciutadania d’un seguit d’intents de ciberfrau o estafa per via telefònica que s’estan produint a la demarcació. Els estafadors expliquen a la víctima que han de fer un ingrés bancari, ja que tenen deutes pendents. Des de l’ORGT es recorda que mai es demana al client fer un pagament directe i que mai se sol·licita cap pagament a través de sistemes de missatgeria instantània -com ara WhatsApp-.

L’estafa comença quan la persona que truca es fa passar per un treballador de la recaptació municipal, diu que hi ha deutes o rebuts pendents de pagar i que cal fer ingrés a un número de compte corrent bancari. De moment, ja s’han produït trucades amb aquesta finalitat a localitats com ara Molins de Rei, Vallirana i Sant Cugat del Vallès.

Des de l’Ajuntament de Martorell es demana no fer cas de la trucada, no donar cap dada personal i penjar. L’oficina de Martorell de l’Organisme de Gestió Tributària no sol·licita mai pagaments per missatges o telèfon. Les úniques situacions en les que es pot rebre un correu electrònic, SMS o trucada de telèfon de l’ORGT seran si abans s’ha fet un tràmit, o per informació tributària. En cap cas es demana fer un pagament directe.

Davant d’una situació de dubte, es recomana contactar amb l’oficina local (telèfon 93 472 92 50, extensió 29468) o bé de manera presencial al carrer del Mur, 61.

Els únics mitjans oficials de pagament a l’ORGT són: targeta bancària (fins a 6.000 euros), en línia a orgt.cat/pagaments o bé trucant al 93 202 98 05. També es poden fer per plataforma Bizum (fins a 3.000 euros), Banca Electrònica i Caixers Automàtics, i finalment per gir postal a les oficines informatitzades de Correus (amb un cost addicional).

També es recorda que en cas d’haver estat víctima d’un frau cal seguir el les passes de denúncia detallades al web de l’Instituto Nacional de Ciberseguridad www.incibe.es.