L’Ajuntament de Martorell, en col·laboració amb la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), han organitzat aquesta tarda la xerrada ‘Infarts, insuficiència cardíaca i cardiopaties. Hi trobem diferències en les dones?’. L’objectiu ha estat sensibilitzar les assistents dels símptomes, riscos associats, tractament mèdic i prevenció de les cardiopaties. Hi ha assistit una trentena de persones, entre elles la regidora d’Igualtat, Remedios Márquez.
La conferència ha comptat amb la participació de dues metgesses del servei de Cardiologia de la FHSJDM, la Dra. Maria Basalo, que ha parlat sobre la ‘Insuficiència cardíaca en la dona’, i la Dra. Marta Pérez, qui ha presentat ‘Infart en la dona’. La xerrada ha estat moderada per la Dra. Adriana Soto, metgessa coordinadora del servei de Cardiologia del centre hospitalari.
Al voltant del 80% de les dones de 40 a 60 anys tenen un o més factors de risc de patir una cardiopatia coronària. Les dones compten amb més protecció hormonal que els homes en algunes patologies com la cardiopatia isquèmica, els infarts i les angines. Tanmateix, la doctora Soto expressa que “els infarts apareixen uns deu anys més tard en les dones que en els homes, però és més extensa perquè s’afegeixen altres factors de risc com l’obesitat i el sedentarisme. Això fa que la incidència femenina augmenti”, ha explicat la Dra. Soto.
Dra. Adriana Soto, coordinadora Cardiologia FHSJDM
El tabaquisme és un dels factors més decisius, atès que les dones fumen més que els homes. Al contrari, altres afeccions com “l’obesitat, la hipertensió i el colesterol es presenten equitativament entre els dos gèneres. No obstant això, el colesterol i el colesterol dolent, a un mateix nivell, tenen més incidència i són més perjudicials en la dona”, ha clarificat.
Dra. Adriana Soto, coordinadora Cardiologia FHSJDM
La prevenció és clau en el tractament de les cardiopaties. “L’exercici físic i una dieta equilibrada són aspectes que no surten en la recepta mèdica, però que tenen molta importància perquè milloren el pronòstic i redueixen la mortalitat. Uns hàbits saludables acompanyats del tractament mèdic fan que no aparegui o no progressi la patologia”, incideix la metgessa.
Dra. Adriana Soto, coordinadora Cardiologia FHSJDM
La Dra. Soto ha enfocat la xerrada des d’una perspectiva femenina. “Està claríssim que la dona consulta el seu metge i es diagnostica més tard, també en el moment de l’infart. Pensem que amb una bona educació dels seus símptomes i prevenció, realment podem ajudar a reduir la incidència de les cardiopaties”.
Dra. Adriana Soto, coordinadora Cardiologia FHSJDM
L’acte s’inscriu en el cicle d’activitats ‘Dones, Salut i Perspectiva de Gènere‘ per celebrar el Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones (28 de maig).