La FHSJDM consciencia en una xerrada sobre la prevenció de les malalties cardiovasculars

415
Xerrada malalties cardiovasculars FHSJDM

La Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) ha organitzat la xerrada ‘Lluitem contra les malalties cardiovasculars’, aquest dimecres a la Biblioteca Francesc Pujols. Amb motiu del Dia Mundial de la Salut (7 d’abril), una cinquantena d’assistents ha pogut informar-se amb especialistes sobre els factors de risc de les malalties cardiovasculars, com l’obesitat i la diabetis, els seus símptomes, el tractament mèdic i la prevenció, centrant-se en la incorporació de petits hàbits saludables.

La sessió ha comptat amb la participació de la Dra. Montse Prados i el Dr. Joaquim Ripollés, de la Unitat d’Endocrinologia de la FHSJDM. La Dra. Marta Vidal, metgessa de l’equip de Suport Hospitalari de l’Hospital, ha fet de moderadora.

Malalties cardiovasculars “són aquelles que afecten el nostre sistema circulatori i el cor. Les artèries es tapen, hi ha un procés d’arteriosclerosis i fa que pugui haver-hi un infart en la zona on no arriba la sang. Si l’artèria que es tapa és al cor hi ha un infart agut de miocardi i si l’artèria que es tapa és al cervell podem tenir un ictus”, ha definit la Dra. Prados.

Per prevenir-les, tant si no les has patit mai com si n’has patit algun episodi, “és fonamental seguir hàbits de vida saludables, com ara una alimentació adequada, practicar exercici físic, descansar i evitar l’estrès. D’aquesta manera, regulem les nostres hormones i el nostre sistema global funciona de manera més òptima”.

“Els hàbits saludables sempre són la clau. Tot i que la nostra salut pot dependre d’altres factors com la genètica, el sistema sanitari o el nostre entorn, més d’un 40% del pes de la nostra salut ve directament dels nostres hàbits. És fonamental que en siguem conscients per posar-hi remei. Petits canvis són importants per a aconseguir més salut”, ha incidit.

Dra. Montse Prados, Unitat d’Endocrinologia FHSJDM

La metgessa ha afirmat que “les malalties cardiovasculars, si no hi ha una malaltia genètica, ens afecten més aviat a partir de la dècada dels 60 o 70. Per sota de 65 anys es parla de malaltia cardiovascular precoç. És més freqüents en persones més grans, però els factors que la predisposen són molt prevalents, com la diabetis, la hipertensió o el colesterol”.

Dra. Montse Prados, Unitat d’Endocrinologia FHSJDM

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les malalties cardiovasculars provoquen la mort de 17,9 milions de persones l’any i són responsables del 32% de les defuncions d’arreu del món. I és que “l’obesitat, la hipertensió, el colesterol i el sedentarisme han augmentat molt en els darrers anys a la nostra societat”, ha apuntat.

Dra. Montse Prados, Unitat d’Endocrinologia FHSJDM

Al nostre territori, d’acord amb les dades de l’Observatori de la Mort a Catalunya, l’any 2018 les malalties de l’aparell circulatori van esdevenir la primera causa de mort en el cas de les dones i la segona en els homes, i els resultats de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2020 revelen que la pressió alta i el colesterol elevat són els principals problemes de salut de la població de 15 anys o més.

L’acte també ha servit per presentar el llibre La Medicina que necesitas eres tú. Hábitos antiinflamatorios para una salud extraordinària, de la Dra. Prados. “Un viatge on el lector, com a protagonista, descobreix que ell mateix és la medicina que necessita i com els seus hàbits poden conduir-lo a retardar l’envelliment i a viure amb més salut”.

La publicació proposa “modificar el teu estil de vida en funció dels teus interessos i valors, no entrant en un procés d’esforços impossibles i que no estan alineats amb tu. Transformar els teus hàbits sense frustracions, triant la millor alternativa per a tu. Perquè no tots els consells valen per a tots”, ha detallat Prados.